Nu minglar makten – men var är folket?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-06-28

Debattörerna: Även de som inte har kontakter eller budget ska få höras i Almedalen

Det blir inget rosévin hos oss, i stället bjuder vi på lokalproducerat kaffe och kakor från Botkyrka – och låter vårt civilsamhälle komma till tals. För demokrati byggs som bekant inte uppifrån ner. I Botkyrka kommun värnar vi om gräsrötternas röster, skriver debattörerna.

DEBATT. Allt började på ett lastbilsflak vid ringmuren i Visby. Statsminister Olof Palme höll sitt tal för ett hundratal sommargäster en dag i slutet av juli 1968.

Sedan åkte han tillbaka till familjens sommarställe på Fårö några mil norr om Visby, antagligen helt ovetandes om vad han dragit igång.

Idag är Almedalen, eller snarare stora delar av centrala Visby, en tummelplats för det etablerade Sverige under den så kallade politikerveckan. Arrangemanget har onekligen växt till sig sedan lastbilsflaket, 2015 var 1 645 företag och organisationer på plats, i år säger arrangörerna att det bli fler.

Några kallar Almedalen för ett spektakel där makten och media minglar med varandra i en ohelig allians, andra menar att denna vecka i juli är ett unikt tillfälle för information och informella möten som skulle vara omöjliga att få till i denna skala någon annan gång på året.

Vi i Botkyrka kommun är en del i detta och vi har varit närvarande i Almedalen sedan 2012. Våra kommuninvånare har då och då undrat om det är värt skattepengarna (2015 var vår kostnad 250 000 kronor) för att delta.

Ja, vi tycker det, närvaron i Almedalen är viktig även för en kommun som Botkyrka.

Våra erfarenheter av hur man inkluderar människor från olika kulturer, vårt arbete med att bryta segregeringen inom skola och på arbetsmarknaden vill vi gärna tala om. Närheten till regeringsföreträdare och andra makthavare är också möjligheten att få gehör för det som vi i Botkyrka vill se förändringar av.

Men vi, och säkert alla som varit på plats, kan också konstatera att små organisationer som inte har så mycket finansiella muskler antingen inte alls är på plats eller marginaliseras till att gå runt med en skylt längs med kajen.

Kostnaderna för närvaro i Visby denna vecka i juli är stora och ju mer tungt näringsliv som vill vara på plats ju högre hyror kan även fastighetsägare ta ut.

Demokrati byggs som bekant inte uppifrån ner. I Botkyrka kommun värnar vi om gräsrötternas röster och vi har under lång tid haft ett nära samarbete med allt från kulturföreningar till idrottsklubbar. Utan civilsamhällets engagemang är uppgiften för politiker och tjänstemän svår.

Därför upplåter vi utan kostnad våra ytor till 30 av våra organisationer från föreningsliv och civilsamhälle. Botkyrka kommun står för scen, teknik och utrustning samt bistår med kommunikationsstöd och marknadsföring.

Syftet är att möjliggöra för fler, även för de som inte har de rätta kontakterna eller budgeten, att åka ned, samt att skapa ett Almedalen som är mer inkluderande och kontrastrik, precis som Botkyrka kommun är.

I två dagar ordnar vi en pop-up scen där allt kommer att vara "lokalproducerat" från Botkyrka; musiken i högtalarna, aktiviteter på scen, inredningen, marknadsföringsmaterialet och även moderatorer.

Ni som är på plats, välkommen att tala fotboll med ensamkommande nyanlända ungdomar som är engagerade i Konyaspor, eller om renoveringen av miljonprogrammen med Botkyrkabyggen, eller snacka lokalt entreprenörskap med Changers Hub.

Det blir inget rosévin men lokalproducerat kaffe och kakor från Botkyrka.

Vi hoppas att fler följer vårt exempel och möjliggör för fler aktörer att delta i Almedalen och gör Almedalen till den inkluderande och hållbara samlingsplats som vi även vill att Sverige ska vara.

Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (S)

Mattias Jansson, kommundirektör

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln