Låt inte 2022 bli året då ett högerextremt parti får makten

Stefan Löfven: SD har inte förändrats – det är högern som har radikaliserats

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-07

SD vill ha makten att avgöra hur mycket människovärde en person har. Jag som medmänniska kan vara med och motverka de mörka krafterna – och då måste jag också göra det, skriver Stefan Löfven.

DEBATT. Först kom de för att hämta kommunisterna och jag höjde inte min röst – för jag var inte kommunist.

Sedan kom de för att hämta socialdemokrater och jag höjde inte min röst – för jag var inte socialdemokrat.

Sedan kom de för att hämta de fackliga och jag höjde inte min röst – för jag var inte facklig.

Sedan kom de för att hämta judarna och jag höjde inte min röst – för jag var inte jude.

Sedan kom de för att hämta mig – och då fanns ingen kvar som kunde höja sin röst för mig.

En av de vanligaste frågorna jag fick som statsminister, men även nu efteråt, är varför jag drivs av ett så starkt motstånd mot Sverigedemokraterna? Varför vara emot något och inte för något?

Men att vara emot Sverigedemokraterna är att vara för något. Jag tycker dikten av antinazisten Martin Niemöller sammanfattar det väl.

För mig är Sverigedemokraterna en fråga bortom de vanliga politiska debatterna.

Jag blir ofta kallad alarmist av högern när jag lyfter hotet från Sverigedemokraterna. Men det är inte jag som är alarmist, det är högern som är naiv och ansvarslös.

Det är nämligen en politikers plikt att skydda det viktigaste i vårt samhälle, människovärdet och demokratin. Vi har ju facit på vad som händer när dessa principer hotas.

Det är därför jag några dagar innan valdagen återigen vill påminna om vad som riskerar att hända.

Precis som Niemöller uppmärksammar angår hotet från högerextremismen oss alla. Vi får aldrig bli naiva i tron att det inte berör oss.

Dagligen får vi avslöjanden om Sverigedemokraterna som borde få oss att unisont säga att ”nu räcker det!”.

Och vi är många som protesterar. Samtidigt ser vi hur högern legitimerar Sverigedemokraterna i allt snabbare takt.

Om vi inte står upp för alla människors lika värde, så behöver man också ställa sig några andra frågor.

Vilka ska vara mer eller mindre värda? Hur mycket eller mindre värda ska några vara och vad får det för betydelse? Och den kanske viktigaste frågan är vem som då ska avgöra det?

För de flesta av oss skapar dessa frågor ett starkt obehag. Våra ryggmärgsreflexer säger att frågorna är omöjliga och livsfarliga.

Men för Sverigedemokraterna är dessa frågor helt centrala och varpå deras politik vilar. De tar nämligen sin utgångspunkt i att vi har olika människovärde.

Och just Sverigedemokraterna vill ha makten att avgöra hur mycket människovärde en person har.

Det är tydligt att partiet redan har pekat ut vilka människor man anser är mindre önskvärda. Judar och samer kan inte vara svenskar, muslimer utmålas som ett hot och på nätet sprider partiet det mest vedervärdiga hat. 

De hetsar mot människor med utländska rötter och mot ungdomar som demonstrerar för klimatet. Det sker här och nu.

Frågan är vilka mer som inte är önskvärda i ett samhälle? Vilka grupper står näst på tur?

Är det jag, är det du?

Sverigedemokraterna har sina rötter i nynazismen. Genom att putsa på fasaden vill Sverigedemokraterna att vi ska glömma bort det.

Men det är inte bara deras rötter. Sverigedemokraterna har inte förändrats. I stället är det högern som har radikaliserats och att till och med Liberalerna skulle möjliggöra detta trodde jag aldrig. 

Nu säljer Liberalerna ut sin ideologi för att hjälpa Sverigedemokraterna till makten. Så frågan är inte om Sverigedemokraterna kommer att få inflytande av högerpartierna, utan hur mycket.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna borde inse vilken farlig väg de vandrar på. ”De som, dåraktigt, söker makt genom att rida på tigerns rygg slutar i dess mage” sa John F Kennedy. Det är just precis det dessa partier försöker göra nu.

Vi som inte vill se denna utveckling kan sätta stopp för det nu i valet. Med vår valsedel kan alla vi, oavsett vilken politisk hemvist vi annars kanske har, säga att nu räcker det.

Det är dags för alla oss att ta ansvar.

Det är nu vi skriver framtidens historieböcker. Vilket samhälle vill vi lämna till våra barn, barnbarn och kommande generationer? Vad vill vi att framtida generationer säger om valet 2022?

Att det var då ett högerextremt parti fick makten? Eller att det var valet då alla vi som tror på ett anständigt samhälle gick samman och sa ifrån?

Jag som medmänniska kan vara med och motverka de mörka krafterna – och då måste jag också göra det.

Jag tänker ta kampen för människovärdet och demokratin så länge jag lever och hoppas att det även är ditt löfte detta avgörande val 2022.


Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna 2012–2021, statsminister 2014–2021


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS VIDARE