Ryssland måste bli straffade för ekocid

MP: Sverige behöver driva på för att storskalig miljöförstöring kriminaliseras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-25

Det är inte rimligt att den internationella rätten ger fri lejd åt stater som Ryssland att göra livsuppehållande system för miljarder människor obrukbara. Sverige bör driva på för att straffriheten för ekocid ska upphöra, skriver MP:s språkrör Märta Stenevi och Daniel Helldén med Rebecka Le Moine.

DEBATT. Förra veckan beslutade EU att inkludera miljöbrott ”jämförbara med ekocid” i miljöbrottsdirektivet. Frågan har också fått gehör i Nordiska rådets senaste session, tack vare Miljöpartiet som tog initiativet.

Nu ska alla nordiska ministrar delta i samtal kring en ekocidlag. Det handlar om viktiga framsteg i kampen mot straffrihet för storskalig miljöförstöring, en fråga som även är central för regeringen i Kiev.

 

Vladimir Putins avskyvärda anfallskrig mot Ukraina orsakar ofattbart mänskligt lidande. Men det stannar inte vid krigshandlingar mot Ukrainas folk. Ryssland har även medvetet riktat in sig på att förstöra Ukrainas natur, i en sådan omfattning att det kommer att få konsekvenser både i och utanför Ukraina under oöverskådlig tid.

Rysslands agerande handlar om ekocid – det vill säga storskalig miljöförstöring, miljömord.

 

Begreppet ekocid är besläktat med genocide, folkmord, och innebär att miljön, själva grunden för människors liv, förstörs.

Det handlar om att åkermarkernas matjord förgiftas med kemikalier och mineras så att matproduktion omöjliggörs. Det handlar om att enorma dricksvattenresurser förgiftas och vatteninfrastruktur demoleras.

 

När Nova Kakhovka, en av Europas största dammar belägen i södra Ukraina, saboterades i juni översvämmades industrikomplex och samhällen av enorma mängder vatten.

En giftig blandning av kemikalier och olja sköljde över landskapet, skördar förstördes, och upp emot en halv miljon hektar åkermark riskerar att bli obrukbara nästa år.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, och ett av de viktigaste exportländerna för en rad ekonomiskt svaga länder. Rysslands attack påverkar hela världens matsäkerhet.

Ukrainas natur kallas för ”Europas gröna hjärta”, med en enorm mångfald av djur och växtlighet som nu bombas, mineras och totalförstörs. Ryssland har också minerat och hotat att förstöra kärnkraftverket Zaporizhzhia. Om hotet verkställs väntar ännu mer ödesdigra miljökonsekvenser.

 

I både ukrainsk och rysk lagstiftning klassas vissa av dessa brott som ekocid. Men inom internationell rätt har Ryssland i dagsläget i princip straffrihet för de krigshandlingar som begås mot Ukrainas natur.

Att stoppa denna straffrihet genom att kriminalisera ekocid har diskuterats internationellt i mer än ett halvsekel, men nu har frågan fått ny kraft. Ekocid diskuterades på Internationella brottmålsdomstolen ICC:s årliga möte i Haag tidigare i år.

 

Det är inte rimligt att den internationella rätten ger fri lejd åt stater att göra livsuppehållande system för miljarder människor obrukbara.

Brott som inte sällan drabbar ekonomiskt svaga länder först, och hårdast. Stater som förstör världen vi alla lever av måste kunna lagföras och hållas juridiskt ansvariga för sådana handlingar.

 

Romstadgans syfte är att upprätthålla freden och reglera de grövsta internationella brotten. Vi menar att storskalig miljöförstörelse hör till ett av dem. Internationella brottmålsdomstolen bör därför få en utökad roll.

Sverige bör driva på för att straffriheten för ekocid ska upphöra och att storskalig miljöförstöring kriminaliseras. Internationell rätt behöver bli ett kraftfullt verktyg för att förhindra ekocid, och därför måste ett ekocidbrott införas i Romstadgan.


Märta Stenevi, språkrör, MP
Daniel Helldén, språkrör, MP
Rebecka Le Moine, riksdagsledamot, MP

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.