Vakna upp S – ni hotar svenska skogsbruket

M: Hur kan ni säga ja till EU-lagar som får katastrofala följder för Sverige?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-07-06

Vi uppmanar S och Europaparlamentariker Heléne Fritzon att tänka om. Den nya EU-lagstiftningen skulle slå hårt mot svenska skogs- och jordbruket, skriver Tomas Tobé och Jessica Polfjärd.

DEBATT. Det svenska skogs- och jordbruket hotas nu av ny långtgående och klåfingrig EU-lagstiftning.

Vi uppmanar därför Socialdemokraterna och deras Europaparlamentariker Heléne Fritzon att vakna upp och tänka om. Svenska intressen behöver sättas främst. Lojalitet med den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet riskerar att få allvarliga negativa konsekvenser för Sverige.

 

Nästa vecka röstar Europaparlamentet om två lagstiftningar som, om de antas, kan få katastrofala konsekvenser för inte bara Sverige utan hela Europa.

Det handlar om naturrestaureringslagen och industriutsläppsdirektivet. Såväl städer som landsbygd samt flera viktiga näringar såsom det aktiva skogsbruket kan drabbas. Detsamma gäller jordbruket och andra svenska viktiga industrier.

 

Naturrestaureringslagen har ett beaktansvärt syfte: att bidra till ökad biologisk mångfald. Förslaget är dessvärre ytterst ogenomtänkt.

I praktiken kommer miljontals hektar mark i Sverige att behöva ”återställas” till betesmark. Det har flera svenska myndigheter kritiserat och många frågar sig om det ens är möjligt att genomföra.

Dessutom ska andelen grönytor i europeiska städer utökas, våtmarker återställas och ny naturskog framställas. Med andra ord: minskat självbestämmande över svensk skog och minskat bostadsbyggande i svenska städer.

 

Därtill har EU-kommissionen åsidosatt andra prioriteringar som exempelvis livsmedelsförsörjning och förnybara energikällor. Det är svårt att se hur ökad livsmedelsproduktion hjälps av att ta jordbruksareal ur produktion.

Lagen riskerar därför leda till minskad livsmedelsproduktion och högre matpriser.

Förslaget som ligger på bordet innebär också att en stor del av den svenska skogen inte får brukas. Detta trots att det aktiva skogsbrukets biobaserade produkter hjälper oss att gå från fossilt till förnybart och påskynda klimatomställningen.

 

Bara naturrestaureringslagen hade varit illa nog, men dessvärre stannar det inte där. I industriutsläppsdirektivet handlar de mest kritiska delarna också om jordbruket. Bland annat hur många djur en gård ska tillåtas ha innan den klassas som en fullskalig industri med tillkommande regler om utsläpp.

Vi ser det som orimligt att en gård med 300 nötkreatur ska jämställas med industriverksamheter för exempelvis avfallshantering. Dessutom riskerar svensk skogs-, gruv- och stålindustri att beläggas med långtgående krav som i längden kan innebära att tillstånd dras in. Detta måste ändras under omröstningen.

 

Moderaterna har tillsammans med vår partigrupp i Europaparlamentet därför drivit på för naturrestaureringslagen ska förkastas. Vi har också arbetat aktivt för att industriutsläppsdirektivet ska gynna svenska intressen och europeisk konkurrenskraft.

Frågan är varför Socialdemokraterna i Europaparlamentet, med Heléne Fritzon i spetsen, har agerat precis tvärt om.

 

I miljöutskottet valde Fritzon att stödja naturrestaureringslagen, trots svenska myndigheters varningar. Att försöka stoppa förslaget kallade hon ”populistiska utspel baserat på gamla överspelade förslag”, det är inte seriöst.

Dessutom har varken hon eller någon av de övriga fyra socialdemokratiska Europaparlamentarikerna lagt ett enda ändringsförslag för att värna svenska intressen i industriutsläppsdirektivet.

Socialdemokraternas frånvaro i central EU-lagstiftning och lojalitet med den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet riskerar få allvarliga negativa konsekvenser för Sverige.  

 

När lagstiftning på EU-nivå uppvisar uppenbara brister måste vi som svenska företrädare hålla enad front. Står inte vi svenska ledamöter upp för svenska intressen kommer ingen annan att göra det heller.

Marginalerna inför nästa veckas omröstningar är ytterst små. Socialdemokraternas röster kan därför vara avgörande för om förslagen går igenom eller inte. Vi hoppas innerligt att Socialdemokraterna tar chansen – och väljer att prioritera Sverige framför lojalitet mot europeiska kollegor.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)
Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.