Kräv vaccinpass då det är fler än sju personer
M: Regeringen borde skärpa kraven överallt där smittan sprids
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2021-12-27 | Publicerad 2021-12-10
DEBATT. I veckan gav regeringen besked om nya restriktioner. Och de inställda julborden kom som ett brev på posten.
Moderaterna menar att vi måste ta till alla medel vi kan för att undvika breda nedstängningar – den som är vaccinerad ska kunna fortsätta leva sitt liv ungefär som vanligt.
Därför borde vaccinpass användas i fler sammanhang och deltagargränsen för användning av vaccinpass borde sänkas till åtta personer. Det är förvånande att regeringen inte väljer denna väg.
Coronapandemin har slagit hårt mot det svenska samhället. Våra äldre och sköra har drabbats allra hårdast, och många har levt isolerade. Vårdens medarbetare har pressats till det yttersta.
Företag har hankat sig fram eller dukat under. Unga har tillbringat sin gymnasietid med köksbordet som skolbänk. Påfrestningarna har varit både fysiska och psykiska.
I allt detta har vaccinet mot covid-19 har varit ljuset i tunneln.
Under året har fler och fler vaccinerats. Sakta men säkert har smittan pressats tillbaka och vi har kunnat återgå till ett någorlunda normalt liv, även om samhället på många sätt förändrats i grunden.
Nu ser vi tyvärr hur smittspridningen åter ökar. Regeringen bedömer att nya, breda restriktioner behövs. Det handlar bland annat om att hålla avstånd i offentliga miljöer, och att vara försiktig när man träffar människor som man inte vet är vaccinerade.
Enligt Magdalena Andersson (S) ska det vara möjligt att följa de nya restriktionerna utan att ”ställa in hela livet”.
Men just att ställa in saker verkar ha blivit en av de mest påtagliga följderna av regeringens agerande. Det rapporteras om hur avbokningarna rasar in till krögare och kulturarbetare. De planerade julborden blir plötsligt inte av.
Samtidigt vet vi att vaccinet mot covid-19 har god effekt. Risken för allvarlig sjukdom minskar dramatiskt för den som är fullvaccinerad.
Bland de som vårdats på intensiven under hösten var tre av fyra ovaccinerade.
Därför är det förvånande att regeringen väljer en väg med breda restriktioner, i stället för att se till att den som vaccinerat sig kan fortsätta vardagen som förut.
Enklast och effektivast hade varit att använda vaccinpass i fler sammanhang. Men enligt regeringen ska en sådan åtgärd inte vara aktuell förrän om läget förvärras.
Moderaterna vill se en annan strategi. Vi menar att restriktioner som drabbar hela samhället måste undvikas så långt det går.
Den som vaccinerats ska kunna leva sitt liv nästan som vanligt. Därför vill Moderaterna möjliggöra en bredare användning av vaccinpass – i stort sett överallt där det finns risk att smittan sprids. Det handlar till exempel om restauranger, gym, gallerior, muséer och marknader.
I dagsläget finns bara krav på vaccinpass endast för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 100 deltagare. Men det är inte logiskt att göra skillnad på folksamlingar och folksamlingar. Det är en lärdom regeringen borde dragit från året som gått.
Dessutom menar Moderaterna att gränsen för när vaccinpasset ska användas bör sänkas från 100 till 8 personer. Syftet är att förhindra en fjärde våg och ökad belastning på vården. På sikt bör det även övervägas om gränsen ska sänkas till noll personer.
En välkommen följdeffekt av krav på vaccinpass är att det kan bidra till att fler vaccinerar sig. Många regioner har rapporterat att fler bokade tid för vaccination när de första kraven på vaccinpass kom. Det är bra.
Att Sverige har hög vaccinationstäckning är helt avgörande för att bekämpa smittan. Det behövs samtidigt en kraftfull statlig informationskampanj för att den som ännu inte tagit sina första, andra eller tredje dos snabbt ska boka tid.
En hög kapacitet för provtagning och systematisk smittspårning är också avgörande för att hålla nere smittan.
Därför bör arbetet med att utveckla en smittspårningsapp återupptas.
En sådan finns till exempel i Finland. Appen ”Coronablinkern” laddades ner över två miljoner gånger på bara två veckor. I Sverige påbörjades arbetet med ett digitalt verktyg av MSB, men det stoppades av Folkhälsomyndigheten.
Moderaternas budskap är tydligt: Det är vaccination som är lösningen. Fler ovaccinerade måste förmås vaccinera sig. I väntan på att det sker är striktare vaccinpass bättre än att åter stänga ner samhället för alla.
Ulf Kristersson, partiledare (M)
Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.