Marknaden kan aldrig skapa likvärdig skola

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-05

Slutreplik från Sten Svensson och Daniel Suhonen om vinster i välfärden

SLUTREPLIK. Det som orsakar att elever och föräldrar väljer bort skolorna i förorten är den segregation som grundläggs av bostadspolitiken och som förstärks av skolpolitiken. Genom det fria skolvalet, systemet med fristående skolor, systemet med skolpeng och att aktiebolag får driva skolor, drivs en skolsegregation effektivt fram. Skolpolitiken gynnar skolor som vinner elever och missgynnar skolor som förlorar. Resultatet blir stora skillnader mellan skolor.

Om elever och föräldrar inte är nöjda med att gå på en ”förlorarskola” är dagens lösning att de ska välja en annan skola. Då väljer de som kan, de som har kunskaper och resurser, en annan skola. Det är i första hand de skolintresserade och välutbildade föräldrarna som väljer en annan skola för sina barn. De andra blir kvar och segregationen förstärks.

Att Ulla Hamilton och Friskolornas riksförbund värnar den tredjedel som väljer en annan skola och struntar i dem som går kvar på förortsskolan, det är inte förvånande. Hennes bransch tjänar stora pengar på dem som väljer en annan skola.

Men att politikerna, de som beslutar om skolpolitiken, också struntar i de elever som blir kvar, är desto mer anmärkningsvärt. Särskilt som det står i skollagen att skolan ska vara likvärdig. Har inte alla barn rätt till en bra skola?

Marknad och skolaktiebolag kan aldrig skapa en likvärdig skola.

Sten Svensson, utredare Katalys och medlem av Nätverket för en likvärdig skola

Daniel Suhonen, chef vid fackliga idéinstitutet Katalys

Läs Sten Svensson och Daniel Suhonens debattartikel Eleverna segregeras – oavsett procenten

Läs Ulla Hamilton och Friskolornas riksförbunds replik Ni vill hålla förortsbarnen som gisslan

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.