Ni vill hålla förortsbarnen som gisslan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-02

Replik från Friskolornas riksförbund om vinster i välfärden

Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

REPLIK. Eleverna segregeras av friskolor som drivs som aktiebolag skriver Daniel Suhonen och Sten Svensson. Samma dag har DN en artikel som visar att mångfalden av skolor används mest av de som bor i de mer utsatta områdena i Stockholm. En tredjedel av grundskoleeleverna i Rinkeby-Kista går i skola i att annat område.

Suhonens och Svenssons lösning är alltså att hålla denna tredjedel kvar i förorten som gisslan i deras statistiska kamp för en önskad elevsammansättning.

Människor vill och ska få välja bland en mångfald av skolor. Nu kan eleven med en neurologisk skada välja den fristående resursskolan.

Eleven med särskilt behov av studiero kan välja skolkoncernen som har just fokus på studiero.

Eleven med invandrarbakgrund kan ta bussen in till sin skola i stan, utan att be politikerna om lov.

Att många friskolor drivs i aktiebolagsform har varit en förutsättning för att det idag finns en mångfald runt om i landet.

Suhonen och Stensson försöker dessutom påskina att alla friskolor vill ha en viss sorts elev som kräver låg lärartäthet. Men lärartätheten är högre i friskolor om man jämför stadievis och forskning visar att fristående gymnasier har i genomsnitt en högre andel elever med lågutbildad bakgrund jämfört med kommunala skolor.

Vi håller alla med om att den svenska skolan har klara resultatproblem. Men 8 av 10 barn går i kommunala skolor.

Vägen framåt måste vara att få fokus på kvalitet och resultat, att dåliga skolor läggs ner, och att få alla att aktivt välja skola.

Ulla Hamilton,

Friskolornas riksförbund

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.