Tror ni på allvar det går att bomba bort Putin?

Gudrun Schyman: Därför är fredsförhandlingar nödvändiga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-12

Vi har redan har tillräckligt många bevis för att strategin med att bomba bort politiska ledare och sedan bomba fram demokrati inte fungerar, skriver Gudrun Schyman.

DEBATT. I en artikel i Aftonbladet i dag den 12 januari finns en redogörelse för en debatt som jag hade med Gunnar Hökmark i ”P1 Morgon”.

Bakgrunden var att jag i en nyårsintervju i nättidningen Fempers uttalat mig om kriget i Ukraina och sagt att det måste bli en förhandlingslösning så fort som möjligt. Hökmarks reaktion var: ”Det är som att säga att man ska göra kompromisser med Hitler”.

Fler än jag måste väl ha blivit förvånade över det uttalandet, eller?

Min utgångspunkt för att resa frågan om fredsförhandlingar är att det är nödvändigt att undvika en upptrappning av kriget eftersom det i sin tur kan leda till att kärnvapenhotet blir verkligt.

Min utgångspunkt är också att kriget hittills, enligt uppgifter från Ukrainsk polis, resulterat i 16 502 civila dödsoffer, fyndet av ett 20-tal massgravar, i staden Mariupol har var sjunde invånare dödats.

Och att UNHCR rapporterar att 6,5 miljoner människor är på flykt i Ukraina, att 7,8 miljoner människor har flytt över gränsen och att 17,7 miljoner människor är direkt drabbade av kriget – många är fångade i strider utan möjlighet att ta sig därifrån. 

Min utgångspunkt är också att vi redan har tillräckligt många bevis för att strategin med att bomba bort politiska ledare och sedan bomba fram demokrati inte fungerar. Afghanistan är ett tragiskt exempel men det finns fler.

Det som förvånar mig är att så många ändå naglar sig fast vid idén om militära lösningar på konflikter och att man fortfarande tycks tro att krigsföring, som till exempel den i Ukraina, bara rör det territoriella området där kriget utspelas.

Men vi lever i en globaliserad värld och det betyder att krigföring får konsekvenser också för andra.

Det var bakgrunden till att politiska ledare från 66 länder, främst från det globala syd, använde sina generalförsamlingstal vid FN:s möte i september 2022, för att uppmana till fredliga förhandlingar, som FN-stadgan kräver.

Macky Sall, Senegals president, som också talade i egenskap av nuvarande ordförande för Afrikanska unionen sa: "Vi uppmanar till nedtrappning och upphörande av fientligheterna i Ukraina, liksom till en förhandlingslösning, för att undvika den katastrofala risken för en potentiellt global konflikt."

Vatikanens statssekreterare, kardinal Pietro Parolin, varnade: ”… kriget i Ukraina undergräver inte bara systemet för icke-spridning av kärnvapen, utan utsätter oss också för risken för kärnvapenförödelse, antingen genom upptrappning eller olycka”. ... ”För att undvika en kärnkraftskatastrof är det mycket viktigt att det finns ett seriöst engagemang för att finna en fredlig lösning på konflikten.”

Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina sade till församlingen: ”Vi vill ha ett slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina. På grund av sanktioner och motsanktioner ... Hela mänskligheten, inklusive kvinnor och barn, straffas. Dess inverkan förblir inte begränsad till ett land, utan den utsätter liv och försörjning för människor i alla nationer i större fara och kränker deras mänskliga rättigheter. Min uppmaning till världens samvete: stoppa kapprustningen, stoppa kriget och sanktionerna. Säkerställ barnens mat, utbildning, sjukvård och säkerhet. Skapa fred.” 

De 66 nationer som krävde fred i Ukraina utgör mer än en tredjedel av länderna i världen, och de representerar större delen av jordens befolkning.

Ledare i västländerna avvisar idén om förhandlingar med hänvisning till att det inte går att förhandla med Putin eftersom han är fast besluten att verkställa sin idé om att återskapa imperiet och Rysslands stormaktsstatus, även om det innebär att slå sönder Ukraina både ekonomiskt, militärt och kulturellt.  

Gunnar Hökmark är av samma åsikt. Det  går inte att förhandla med Putin. Fredsförhandlingar är inte ett sätt att få slut på kriget, menade han i debatten. Det är ett sätt att belöna det och det kommer att leda till mer krig.

Då har jag har några frågor, både till Hökmark och till alla andra som envist försvarar fortsatt krigföring. Betyder er hållning att ni rent av är motståndare till Fredsförhandlingar?

Hur tänker ni er då att kriget ska sluta? Tror ni på fullt allvar att det går att bomba bort Putin och den imperiepolitik han står för? Hur många liv ska släckas innan frågan om Fredsförhandlingar kan accepteras?

Vem menar ni ska betala priset och hur högt ska det vara?


Gudrun Schyman, fredsaktivist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln