Vita snuset har skapat en rökfri generation

Replik från Snustillverkarföreningen om de nya nikotinprodukterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-07

Vi borde kunna glädjas åt att Sverige har en rökfri generation – på riktigt. Sverige har nått antirökarnas mål. Att det sedan till stor del är tack vare snuset kan inte vara ett problem annat än för fanatiker. Replik från Patrik Strömer, Snustillverkarföreningen.

REPLIK. Sverige har som första land i världen en helt rökfri generation. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är färre än fem procent av personer födda 1992 eller senare dagligrökare.

Det innebär att målet från världshälsoorganisationen WHO är uppnått för yngre svenskar. Ändå vill inte generalsekreteraren för A non smoking generation se detta framsteg.

Sverige är enda landet i EU där snus är tillåtet, och är också det land som har lägst andel rökare. Därav följer att svenska män också har lägst risk att drabbas av sjukdomar som lungcancer och kol.

Anledningen är att svenska män sedan tidigare till stor del valt att sluta röka med snus, eller aldrig börjat röka.

Det går att sluta röka utan snus, men varför osynliggöra alla som fimpat med hjälp av snus? Det är sant att det saknas svensk forskning på att snus fungerar för att sluta röka. Men det beror enbart på att ingen svensk forskare har gjort någon sådan studie.

Det vita snuset har nu fått unga kvinnor att avstå cigaretten. Två tredjedelar av alla som använder nikotinportioner har tidigare rökt eller snusat.

Långt innan lagstiftningen kom på plats har branschen haft en överenskommelse, med åldersgräns för köp och hälsovarningar.

Lagstiftning som inte finns kan inte rundas och har inga kryphål, vilket Stjerna insinuerar. Och nikotinet i läkemedel är detsamma som i nikotinportioner.

Redan 2005 konstaterade Socialstyrelsen att det är allmänt vedertaget att tillgången till snus har bidragit till den låga rökningen i Sverige. Socialstyrelsen klassar i dag rökning, riskbruk av alkohol, dåliga matvanor och brist på motion som stora faktorer som påverkar hälsan.

I praktiken är snus inte något folkhälsoproblem, än mindre ett samhällsproblem.

Vi borde därför alla kunna glädjas åt att Sverige har en rökfri generation – på riktigt. Sverige har nått antirökarnas mål. Att det sedan till stor del är tack vare snuset kan inte vara ett problem annat än för fanatiker.


Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.