Omställningen måste fungera i folks vardag

Annika Strandhäll svarar på klimatlarmet från 1 944 forskare och anställda i Forskarsverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-01

Vi behöver öka takten i omställningen. Och här kan vi vara hoppfulla – den snabba tekniska utvecklingen visar att det är möjligt. Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll svarar de 1 944 forskare och anställda i forskarvärlden som slog larm på Aftonbladet Debatt den 25 augusti.

REPLIK. Forskare och medborgare, tack för ert debattinlägg.

Som socialdemokratisk klimat- och miljöminister i Magdalena Anderssons regering är jag enig med er om att klimatfrågan ska vara högst upp på agendan.

Vår statsminister har pekat ut klimatomställningen som en av sina topp tre-prioriteringar för regeringens arbete. Hon har också varit tydlig med att det här är vår tids stora samhällsprojekt.

För vi vet att klimatomställningen är vår tids ödesfråga. Vi ser klimatförändringarnas konsekvenser redan i dag i hela världen, även i Sverige – torka som slår ut skördar, skyfall som svämmar över stadskärnor, skogsbränder som hotar folks hem.

Förutsättningarna att leva och bo på många platser minskar. Vi riskerar att förstöra vår planet.

Klimatomställningen kräver krafttag och ett politiskt ledarskap. Det är ett gemensamt ansvar, vi behöver alla hjälpas åt.

Men det är också vår möjlighet att tillsammans bygga ett starkt och hållbart samhälle framåt, och dessutom den största möjligheten vi har att göra Sverige både grönare och rikare.

Därför behöver vi ställa om vårt samhälle fortare. Vi behöver öka takten, och här kan vi vara hoppfulla: den snabba tekniska utvecklingen visar att det är möjligt.

Just nu pågår en grön industriell revolution runt om i Sverige – vi ser det i batterifabriker, produktion av gröna bränslen och kemikalier, framställning av fossilfritt stål och elektrifiering, över hela landet. 

Det gröna industriella revolutionen skapar tusentals nya jobb och stärker välfärden, samtidigt som vi säkrar barn- och barnbarnens framtid. Ofta i delar av landet som sett tuffa tider, platser som brottats med problem som avflyttning och bristande samhällsservice.

Med nya industrisatsningar och nya arbetstillfällen kan fler orter blomstra och vi får ett rikare land.

Allt detta är bara början. På fler orter i fler delar av landet planeras nya satsningar på världsledande ny teknik.

Men inget av detta händer av sig själv. Industrisatsningarna är resultatet av en aktiv och pågående politik.

Vi socialdemokrater föreslår stora satsningar framöver på minst 100 miljarder kronor i gröna kreditgarantier, fortsatta satsningar på klimat- och industriklivet, ett stort reformpaket för att fler ska kunna leva och resa klimatsmart samt en generalplan för snabb utbyggnad av mer billig el - helt avgörande för att klimatomställningen ska kunna genomföras.

Men det är av yttersta vikt att detta inte avbryts, och att politiken även fortsatt ger de förutsättningar som krävs.

Industrins omställning är också ett sätt för oss svenskar att visa omvärlden på klimatomställningens positiva konsekvenser. Att det går att bygga ett grönare och rikare samhälle, samtidigt som vi minskar utsläppen.

Och nu accelererar vi omställningen. Inom de närmaste åren kommer vi se stora effekter av vår politik.

Samtidigt är det avgörande att vi ser till att klimatomställningen fungerar i folks vardag. Det har varit för svårt och för dyrt för många att ställa om.

Vi socialdemokrater vill se förbättringar som fler laddstolpar, bättre kollektivtrafik och fortsatta klimatinvesteringar, som kommer vanliga svenskar till del.  

Men – alla delar inte vårt engagemang för klimatomställningen och hur den ska vara till nytta för vanligt folk. Företrädare från både Moderaterna och Sverigedemokraterna gör vad de kan för att sprida tvivel om behovet av en klimatomställning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitter på bästa sändningstid i Sveriges radio och tycker att det är ”fullt rimligt” att ifrågasätta i vilken utsträckning människan påverkar klimatet.

De som inte ser behovet av en klimatomställning kommer inte heller kunna genomföra en lyckad sådan. Inte heller går det då att förbereda samhället för det ökande extremväder med ömsom skyfall och ömsom torka som klimatomställningen kommer föra med sig.

Extremväder som hotar både svenska hem och vår vackra svenska natur.

Våren 2023 kommer Sverige ha ordförandeskapet i EU och kunna driva på för att fler länder ska göra mer fortare. För att vi svenskar ska kunna ta chansen och se till att övriga Europa skärper sig behöver Sverige ett ledarskap och en statsminister som tar klimatfrågan på allvar.

Jag är enig med er forskare och medborgare om att vi nu måste visa starkt politiskt klimatledarskap. För våra barn och barnbarn, men också för att skydda vår vackra svenska natur och se till att klimatomställningens vinster kommer alla svenskar till det.


Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.