Det måste bli enklare att byta juridiskt kön

Moderaterna: Därför säger vi ja till nya lagförslaget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-04

Det är inte nödvändigt att ställa samma höga krav för ändring av juridiskt kön som vid kirurgiska ingrepp. Vi moderater kommer därför att rösta ja till en modern könstillhörighetslagstiftning, skriver Karin Enström, Johan Hultberg och Tobias Björk.

DEBATT. I över 50 år har det varit möjligt att ändra juridiskt kön i Sverige.

Behovet av att modernisera lagen för att göra det enklare att ändra juridiskt kön är stort. Vi moderater står därför bakom en lagändring.

 

År 1972 blev Sverige först i världen med en särskild könstillhörighetslag. Sedan dess har många andra länder följt efter. Enligt en studie från KI löper transpersoner sex gånger så stor risk, än genomsnittet, att drabbas av depression och ångest och mer än sex gånger så stor risk att bli inlagda på sjukhus efter självmordsförsök.

Att självmordstankar är betydligt vanligare bland transpersoner har bekräftats i flera studier från olika länder.

 

En förklaring till transpersoners psykiska ohälsa är könsinkongruens, det vill säga att deras könsidentitet inte motsvarar deras kön. Därför är det viktigt att underlätta för ändring av juridiskt kön, så att det inte som i dag kan ta flera år för en sådan ändring.

Det är inte nödvändigt att ställa samma höga krav för ändring av juridiskt kön som vid kirurgiska ingrepp. I dag är processen som krävs för ändring av juridiskt kön likadan som för att få genomgå irreversibel underlivskirurgi. Det är inte rimligt.

 

De långa utredningstiderna leder till att många tvingas vänta på att ändra sitt juridiska kön. För unga transpersoner är väntetiderna ett stort problem, som ökar utsattheten och minskar deras möjlighet att delta i samhället.

Genom att separera processen för att ändra juridiskt kön, kan väntetiden kortas och den psykiska ohälsan lindras.

 

Moderaternas och Liberalernas förslag innebär att ändring av juridiskt kön och könsbekräftande underlivskirurgi särskiljs.

Ändring av juridiskt kön ska kunna göras från 18 år, eller från 16 år men då är det vårdnadshavaren som gör ansökan – vidare måste en läkare eller psykolog först ha gjort en utredning och Socialstyrelsen ge sitt godkännande.

För att genomgå könsbekräftande underlivskirurgi ska det precis som i dag krävas en mycket omfattande utredning gjord av ett multidisciplinärt team. Könsbekräftande underlivskirurgi ska kunna göras från 18 år, och åldersgränsen för att avlägsna könskörtlar ska stå fast vid 23 år. Det är samma åldersgränser som gäller i dag.

Beslut om sådan behandling ska alltid fattas inom ramen för nationell högspecialiserad vård av könsdysfori.

 

Att göra det enklare att ändra juridiskt kön är inte oproblematiskt. Det finns en risk att vissa försöker missbruka lagstiftningen för att exempelvis dölja sin verkliga identitet. Den risken ska dock inte överdrivas.

De flesta myndigheter har redan rutiner för att spåra personer som av ett eller annat skäl bytt personnummer. Vidare kommer ansökan för att ändra juridiskt kön fortfarande behöva prövas av Socialstyrelsen och förutsätta en utredning av läkare eller psykolog innan ansökan görs.

En sådan prövning är viktig för att minska risken för just missbruk. Dessutom är det viktigt att lagändringen följs upp för att säkerställa att den fungerar såsom den är tänkt.

 

Lagförslaget innehåller även följdändringar för att hantera svåra gränsfall.

Exempelvis ändras reglerna så att en person som avtjänar fängelsestraff och som ändrat sitt juridiska kön, inte per automatik ska kunna placeras på en annan avdelning. Bedömningar ska i stället kunna göras från fall till fall.

 

I flera av våra grannländer har redan liknande lagar införts, utan att farhågorna som nu förs fram i debatten har besannats. Trots vår föreslagna förenkling kommer dessutom Sverige att ha den mest restriktiva könstillhörighetslagstiftningen i Norden.

Samtidigt kommer vår föreslagna modernisering att underlätta för de som vill ändra juridiskt kön att få sin könsidentitet bekräftad. Det är ett viktigt steg för att ge alla möjlighet att leva det liv som individen själv vill.

Vi moderater kommer därför att rösta ja till en modern könstillhörighetslagstiftning.


Karin Enström, partisekreterare Moderaterna
Johan Hultberg, kommittéordförande, Moderaterna i socialutskottet
Tobias Björk, förbundsordförande, Öppna moderater

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln