Folkpartiet borde byta namn till Liberalerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-07-22 | Publicerad 2015-07-21

Debattören: Ett namnbyte skulle signalera en framtidsinriktad nystart

Frågan om Folkpartiet behövs har dykt här och där i debatten på senare tid. Väljarna tycks vara alltmer skeptiska till det. I snart tretton års tid har vi tappat väljare. Varje år, år ut och år in. Vi har tappat väljare före, under och efter både Allians och regering. Folkpartiet glider nedåt med någon halv eller hel procentenhet per år. Fyraprocentsspärren är nu bara en procentenhet bort.

För att kontra detta har partiet inlett en omfattande förnyelse. 14 arbetsgrupper, två kommissioner och partiledningen pushar detta hårt. Fint så, men det kommer inte räcka att bara uppdatera politiken, för den avgörande frågan har vi inget svar på. Vart är vi på väg?

Svaret finns rätt framför våra ögon. Digitaliseringen är sannolikt den största förändringen av vårt samhälle sedan den industriella revolutionen. Den påverkar alla samhällsområden på ett genomgripande sätt. Om du för tjugo år sedan ville ha tillgång till den datorkraft och kunskap som i dag finns i en smartphone, var du tvungen att ha en superdator och bo i ett bibliotek. Halva jordens befolkning har nu en smartphone, inom fem år kommer sex miljarder ha det. Tänk vilken utveckling vi står inför, i Sverige och världen, när alla dessa människors idéer och intelligens kopplas ihop.

De svenska liberalernas uppdrag borde vara att förstå denna utveckling. Hur påverkar det skola, sjukvård, skatter, jobb, infrastruktur, kultur och skatter? Det finns tusentals bitar av konkret politik, stort och smått.

För att markera att vi lämnar samhället som den industriella revolutionen skapade och utvecklar ett parti för den digitala revolutionen borde Folkpartiet Liberalerna börja med att byta namn till enbart Liberalerna. Ett framtidsinriktat parti med ett uppdrag som kan sammanfattas i fyra punkter.

Underlätta den digitala samhällsutvecklingen. Det mest attraktiva med liberalismen är framtidstron. Att mänskligheten och vårt samhälle alltid kan bli bättre och kommer att bli bättre. Digitaliseringen innebär otroliga möjligheter och vår politik ska fokusera på att underlätta den utvecklingen. Ta bort hinder och ge människor större frihet att forma framtiden.

Se till att alla får del av digitaliseringen. Teknikutveckling skapar jämlikhet. Bill Gates och jag har en likadan smartphone. En bra dator för att programmera kostar ett par tusenlappar. Nästan alla i Sverige – och snart världen - har i dag råd att köpa dessa verktyg. Politikens uppgift blir att hjälpa alla att kunna använda dem. Skolan måste exempelvis digitaliseras så den jämlikhet teknikutvecklingen skapar kommer alla till del.

Demokratisering av världen. Jordens största kvarvarande problem är att alla ännu inte lever i demokratier. En värld med enbart demokratier vore en värld utan krig, svält och fattigdom. Det borde vara Liberalernas främsta internationella uppdrag.

Vi har alla en uppgift att bidra till denna utveckling. I Sverige lever vi i ett rikt land, men det innebär inte att vi ska luta oss tillbaka och känna att vårt jobb är avklarat. Vi har ett ansvar att bidra till att alla människor på planeten får samma chanser och rättigheter som vi. Alla kan, och ska, på något sätt bidra till det.

Ibland låter det i svensk politik som det mesta redan är gjort och att vår framtid är rätt medioker. Glöm det! För att låna ett uttryck från Ingvar Kamprad: Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!

Mathias Sundin

Riksdagsledamot för Liberalerna

Följ ämnen i artikeln