Vågar du bli sjuk i Stockholm i sommar?

Gabriel Kroon, SD: Personalbrist, stängda operationssalar och längre köer än vanligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Region Stockholm har vi regionpolitiker fått lyssna på dystra dragningar av tjänstemän och läkare inför sommaren 2019. De är relativt eniga om att sommaren kommer att bli mycket tuff för vårdpersonalen och regionens patienter, skriver Gabriel Kroon, gruppledare Region Stockholm (SD).
Foto: TT
I Region Stockholm har vi regionpolitiker fått lyssna på dystra dragningar av tjänstemän och läkare inför sommaren 2019. De är relativt eniga om att sommaren kommer att bli mycket tuff för vårdpersonalen och regionens patienter, skriver Gabriel Kroon, gruppledare Region Stockholm (SD).

DEBATT. Två av tre vårdplatser vid barnkirurgen på Nya Karolinska är stängda. Läkarna talar om en kommande krasch i sjukvården, och detta innan sommaren ens har börjat.

Sommaren står för dörren. De allra flesta av oss har några veckors välförtjänt semester eller ett skönt sommarlov att se framemot. Förhoppningsvis kan vi förvänta oss sol, bad och nödvändig tid för att ladda batterierna. Något helt annat som vi kan förvänta oss är de kritiska tillstånden på sjukhusen.

Med sommaren kommer den förstärkta vårdkrisen lika säkert som myggorna. Sommaren är den årstid då antalet vårdplatser och vårdpersonal inte kommer att räcka till.

Det är ingen nyhet att sommaren innebär stora ansträngningar och tunga veckor för den personal som sliter för att vi stockholmare ska kunna få den vård vi behöver, även under sommarmånaderna. När Stockholm i normal bemanning har en av Sveriges längsta köer på akutmottagningarna, med överbeläggningar och patienter som vårdas i korridorer så kan vi bara spekulera i hur det kommer se ut när vårdpersonalen går på semester i sommar.

I Region Stockholm har vi regionpolitiker fått lyssna på dystra dragningar av tjänstemän och läkare inför sommaren 2019. De är relativt eniga om att sommaren kommer att bli mycket tuff för vårdpersonalen och regionens patienter.

De sjukdoms- eller skadefall som inte är akuta kommer att få vänta, länge. Problemet har funnits i decennier, och de olika styrande majoriteterna har inte lyckats lösa situationen någon gång. Det är samma visa i år igen.

Sommaren har inte ens börjat innan larmrapporterna nu har börjat komma från sjukvården. I Dagens Nyheter 27 maj kan man läsa om att två tredjedelar av de redan alldeles för få vårdplatserna inom barnkirurgin är stängda.

Orsaken skrivs personalbrist, och detta innan den personal som fortfarande finns kvar behöver sina sommarsemestrar. Ansvariga läkare pratar om en förestående och fullständig krasch. Oansvariga politiker konstaterar återigen att situationen är allvarlig och bekymmersam. Samtidigt varnar 4 av 10 medlemmar i vårdförbundet om att patientsäkerheten kommer att hotas.

Till skillnad från tidigare somrar går det systemviktiga Karolinska sjukhuset med miljardunderskott. Tuffa sparprogram har lett till varsel på 550 personer och diverse sparåtgärder har införts som indirekt minskar vårdproduktionen. Detta sätter ett tryck på de övriga sjukhusen i regionen – som idag med näppe klarar sitt uppdrag.

Personalbrist. Stängda operationssalar. Längre köer till vården än vanligt. Ett helt Karolinska i motsvarighet till antalet stängda vårdplatser. Redan innan sommarmånaderna har Sverige – och Stockholm – den lägsta andelen vårdplatser i Europa per invånare. Det finns bara drygt två sjukhussängar att dela på för varje tusen invånare i Stockholm. När sommaren kommer blir det ännu färre vårdplatser.

Att få invånarna i Region Stockholm eller tillresta turister att försöka låta bli att bli sjuka eller skada sig är en omöjlig uppgift. Skador och sjukdomar kommer alldeles oavsett årstid, och akutskador i utomhusmiljö är dessutom betydligt vanligare på sommaren.

För att kunna erbjuda en anständig sjukvård under sommarmånaderna måste sjukvården fungera året om. En sjukvård med brister och problem under resten av året riskerar att inte klara sommarens ökade påfrestningar.

Att stoppa personalflykten, att ge vårdens hjältar en bättre arbetsmiljö är högsta prioritet. Regionens övriga partier har under sina år vid makten och i decennier försökt att få till en vårdpersonalpolitik som fungerar. Med ökade inhyrningskostnader, och varsel har de misslyckats.

Sverigedemokraterna står för en ny sjukvårdspolitik – med personalen i fokus. Bara genom en personalsatsning som fungerar året om kan sommarens sjukvård börja fungera.


Gabriel Kroon, gruppledare Sverigedemokraterna Region Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE