Sluta svartmåla våra matföretag, politiker

Livsmedelsföretagen: Håller er till fakta – vi skor oss inte på krisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-20

Under vintern och våren har vi sett hur partiledare och ministrar misstänkliggör och svartmålar livsmedelsbranschen. Under allt detta lurar en illa dold beskyllning – att branschen ”passar på” att höja priserna och att företagen ”skor sig” på krisen. Det stämmer givetvis inte, skriver Björn Hellman från Livsmedelsföretagen.

DEBATT. Sedan 2021 har priserna på allt som krävs för att producera livsmedel – råvaror, insatsvaror, energi, drivmedel, förpackningar och transporter – exploderat.

Kostnadsökningarna beror på kvardröjande effekter av pandemin, globala flaskhalsar och transportkaos, Rysslands invasion av Ukraina och ett antal dåliga skördar runtom i världen. Externa faktorer utanför företagens kontroll.

I Sverige har kostnadskrisen förvärrats av ett havererat energisystem och en rekordsvag krona som fördyrar allt som måste importeras. Producenternas kostnader ökar fortfarande. Det enda som sjunker just nu är deras lönsamhet och försäljning.

 

Allt detta har vi på Livsmedelsföretagen kommunicerat till Sveriges politiker. Vi har medverkat i hundratals intervjuer i tv, poddar, radio och tidningar. Vi har tagit ut helsidesannonser i de största dagstidningarna och haft möten med ministrar, politiskt sakkunniga och riksdagsledamöter.

De andra två leden i livsmedelskedjan – lantbruket och dagligvaruhandeln – har också informerat flitigt om varför matpriserna ökar.

 

Trots detta har vi under vintern och våren sett hur partiledare och ministrar misstänkliggör och svartmålar livsmedelsbranschen.

Man ger sig ut på syndabocksjakt och skyller matinflationen på dagligvaruhandeln. Man hävdar att matpriserna i Sverige ökar mer än i våra grannländer, trots att man vet att den lilla skillnaden det handlar om helt beror på den svaga kronan.

Man uppmanar handeln att ”pressa leverantörerna” vilket i praktiken innebär att svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter inte ska få betalt för sina ökade kostnader.

Som lök på laxen lajvar politikerna livsstilscoach och tipsar om att ”jaga lågpris”, det vill säga att välja bort svensk mat och köpa billigare utländsk.

 

Man hade kunnat hoppas att politikerna skulle komma med förslag på hur det kan bli enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige. Men icke.

I stället vill man införa kontraproduktiva prisregleringar och planekonomiska priskommissioner. Opportunistisk symbolpolitik i stället för åtgärder som skulle kunna göra skillnad.

Under allt detta lurar en illa dold beskyllning: att branschen ”passar på” att höja priserna och att företagen ”skor sig” på krisen. Det stämmer givetvis inte.

Våra medlemsföretag har aldrig sett sin lönsamhet och försäljning minska som det senaste året. Politikernas misstänkliggörande och faktaresistens riskerar att få svåra följder för industrin och för Sverige.

 

I en ny rapport konstaterar vi att kompetensbristen inom livsmedelsindustrin är stor och växande. Fram till 2028 behövs 20 000 nya medarbetare; en rejäl utmaning för en industri som i dag sysselsätter 55 000 personer.

Inflödet av kompetens måste öka kraftigt. Men hur sugen blir man på att börja jobba inom livsmedelsbranschen när man dag ut och dag in hör politikerna svartmåla den? Vem söker sig till en bransch som enligt politikerna utnyttjar kriser och ”skär emellan”?

 

Tiden är förbi när vi kunde ta för givet att det alltid fanns mat och dryck. Om det värsta skulle hända kan landets livsmedelslager tömmas på en vecka. Därför är det viktigare än någonsin att förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion säkras. Och utan kompetent personal produceras inga livsmedel.

Vår uppmaning till politikerna är enkel: sluta svartmåla. Håll er till fakta. Hjälp oss lyfta betydelsen av svensk livsmedelsproduktion så att fler ser hur viktigt och givande det är att jobba med livsmedel. Då kan vi skapa fler jobb, producera mer mat och stärka landets försörjningsförmåga.


Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.