Läsarna: Dags att slopa deltidsregeln

Berit Högman (S): Tacka nej till påhugg stimulerar bara arbetslöshetslinjen

Nya deltidsregeln – var den så smart?

Aftonbladets läsare undrar apropå att Anna i Eskilstuna tjänar på att välja a-kassa framför deltidsjobb.

– Nej, den är ju inte det. Helt klart måste vi ha en a-kassa som stimulerar arbetslinjen, säger Berit Högman, (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Den nya deltidsregeln är egentligen inte ny. Reglerna ändrades redan för 1,5 år sedan. Då blev det krångligare att jobba deltid och samtidigt få a-kassa. Nu tackar deltidsarbetslösa nej till arbete för att inte förlora sin ersättning.

”Slår sönder kontakter”

”Konsekvensen av 75-darsregeln blir när dessa dagar tar slut att jag får säga ifrån om deltidsjobb och stämpla heltid tills jag får tag i heltid. Då slår jag sönder mina värdefulla kontakter med de arbetsgivare jag idag arbetar deltid hos. Jag vill inget hellre än jobba och har gjort detta i 40 år.”, skriver signaturen vgustaf, 58, i en diskussion.

Berit Högman, (S), är vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Hon tycker att den nya deltidsregeln är kontraproduktiv.

– Den har sin utgångspunkt i att folk jobbar deltid och sedan stämplar upp bara för att man är lat, men det beror helt på hur ens deltid är konstruerad, säger hon.

Stimulerar arbetslöshet

Under kongressen nyligen enades Socialdemokraterna om att fundera ut en ny deltidskonstruktion som istället ”stimulerar arbetslinjen”.

– Så här kan vi inte ha det. Att tacka nej till påhugg för att inte förlora stämplingsdagar stimulerar bara arbetslöshetslinjen. Den som jobbar ofrivilligt deltid skulle kanske ha möjlighet att studera för att höja sin anställningsbarhet, föreslår Berit Högman.

Notan skulle i så fall skattebetalarna stå för.

– Det får vi räkna med att det skulle vara en samhällsinsats, men det är det ju även idag när folk måste gå på bidrag, säger hon.

Helt slopa deltidsregeln – och i all enkelhet låta deltidsarbetslösa stämpla upp till heltid – vill hon inte.

– Under en viss tid, men då sätter vi inte press på arbetsgivarna att skapa fler heltider. Vi vill att den här frågan ska lösas av arbetsmarknadens parter, säger hon.

Frågan kan bli en het potatis under avtalsrörelsen nästa år.

– Arbetsgivarna vill inte ha upp den, men vi ser den som otroligt viktig, inte minst för jämställdheten, säger Berit Högman.

Följ ämnen i artikeln