Debatt

Tobés krystade utspel visar på ett parti i kris

Replik från Heléne Fritzon om migration och EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad moderaterna vill är det nog ingen som vet. Antagligen vet inte ens moderaterna själva det. Då väljer man att försöka beslå mig och mitt parti med åsikter vi inte har, skriver Heléne Fritzon.
Vad moderaterna vill är det nog ingen som vet. Antagligen vet inte ens moderaterna själva det. Då väljer man att försöka beslå mig och mitt parti med åsikter vi inte har, skriver Heléne Fritzon.

DEBATT

REPLIK. Det märks att det är panik hos den moderata partiledningen. Ena dagen görs det utspel om att jag och mitt parti minsann är irrelevanta inför EU-valet. Bara någon dag senare får vi ta del av detta krystade utspel om migration.

Jag förstår desperationen – vad moderaterna vill, förutom att i varje läge sänka skatterna, är det nog ingen som vet. Antagligen vet inte ens moderaterna själva det. Då väljer man att försöka beslå mig och mitt parti med åsikter vi inte har.

Det Tomas Tobé inte skriver i sin debattartikel är att det var moderaternas migrationspolitik vi socialdemokrater fick ta över 2014. Det var efter hans egen regering som vi fick skärpa migrationspolitiken. Många minns moderatledarens tal om ”öppna era hjärtan”. Det är ingen hemlighet att Sverige var allt annat än rustat för flyktingkrisen 2015.

Vår position är tydlig. Vi står upp för en reglerad och hållbar migration. Den som kommer till Sverige ska prövas och tas emot på ett rättssäkert sätt. Det är därför vi utökade resurserna till migrationsverket och till svensk gränskontroll. Den som får avslag på sin asylansökan ska återvända. Den som får stanna ska snabbt in i arbete och bidra till vår gemensamma välfärd.

Och ska detta lyckas måste alla hjälpa till. Det är också därför vi tagit beslut om att alla Sveriges kommuner solidariskt ska dela på ansvaret för de som kommer hit.

Vi i Sverige gjorde vårt. Nu kräver vi – vilket vi har gjort länge – att alla EU-länder också tar sitt ansvar. Vi vill att det ska vara ekonomiskt kännbart att vägra ta gemensamt ansvar. Det borde vara en självklar position för alla svenska politiker som vill verka på europeisk nivå.

Tobé och moderaterna stödjer dock inte förslaget. Det sistnämnda är lika svagt som det är ansvarslöst. Tyvärr är det kanske det vi har att förvänta oss av ett parti som både är vilset och i kris.


Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. Ska gymnasieamnestin till Bryssel nu, Fritzon?

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Migration

Migrationspolitik

EU

Heléne Fritzon

EU-valet

Tomas Tobé