Gå inte på SD:s lömska plan för att lämna EU

Svensk-brittisk C-politiker: Partiet har lärt sig av Brexit

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-12

SD:s argument må låta ofarliga på ytan. Men när man jämför med dynamiken som ledde till brexit så blir det tydligt att partiet försöker sig på något mer lömskt, skriver hon Elsie Gisslegård, svensk-brittisk C-politiker.

DEBATT. I en debattartikel från Sverigedemokraternas partiledare och deras Europaparlamentariker för ett par veckor sedan, målar de upp en bild av Sveriges EU-medlemskap som något närmast katastrofalt för våra nationella intressen.

De föreslår att riva upp delar av grundlagen för att ge Sverige en utträdesklubba att svinga mot EU, samt införa ett folkomröstningslås som skulle göra det nästan omöjligt att justera vår EU-avgift utan en folkomröstning.

 

Med en fot i varje läger, har jag lite av en unik insikt i vad det faktiskt innebär att vara en del av, och också att lämna, en union som EU.

Som både brittisk och svensk medborgare, som har levt igenom brexit-katastrofen och nu jobbar med att rätta till de misstag som ett av mina hemläner gjort, måste jag säga att jag finner Sverigedemokraternas argument ofarliga på ytan. Men när man jämför med dynamiken som ledde till brexit så blir det tydligt att SD försöker sig på något mer lömskt.

Min oro ligger i att SD verkar ha lärt sig av hur man lyckades med brexit, men att det är så få i Sveriges statsbärande partier som dragit egna lärdomar och därför riskerar dessa att tillåta SD att spela ut ”playbooken” skapad av brexit-kampanjen i Storbritannien.

 

År 2013 utlovade David Cameron en omförhandling av Storbritanniens villkor i EU, likt den som SD föreslår, följt av en folkomröstning om medlemskapet. Hans mål var tydligt: att stilla de inom hans eget parti som ropade efter brexit, samt att återta en del av den suveränitet han ansåg hade glidit över till Bryssel.

Vad han egentligen gjorde var att överskatta sin förhandlingsposition och underskatta EU:s beslutsamhet att hålla ihop unionen. EU gav Cameron några vaga reformer för att kunna återgå till London med egot i behåll, men i självaste verket var reformerna aldrig tillräckligt för att lugna EU-skepsisen.

I stället blev omförhandligarna en klubba för Tory-partiet att använda för att slå sönder Storbritanniens relation till Europa, och i förlängningen det egna landet. Brexit blev ett faktum.

Det är just den här dynamiken som SD försöker återskapa, de ruckar på låset på Pandoras ask. Till skillnad från Cameron, så är det något de gör mycket medvetet.

 

När det gäller idén om ett folkomröstningslås för EU-avgifter är det en politisk manöver som luktar mer av populism än praktisk politik. Att jämföra EU-avgiften, som utgör ynka 0,46 procent av Sveriges BNP, med kostnaderna för vår försvarsbudget, som är fyra gånger större, sätter saker i perspektiv.

Skulle vi verkligen vilja låsa oss vid en politik som hindrar oss från att agera flexibelt och i vårt eget ekonomiska intresse?

 

Som vi många gånger sett i EU, så är det de som är villiga att samarbeta och utarbeta lösningar vars intressen värnas, inte de som bångstyrigt stretar emot.

Sverige måste våga ta plats vid förhandlingsbordet och vara med för att skapa ett EU som gynnar svenska intressen, i stället för att sätta sig på tvären och sura.

 

Det är etablerat att David Camerons omförhandlingar krattade manegen för brexit, även om det inte var hans mening, men nu försöker SD göra samma sak. Inte är någon förvånad att SD försöker att öppna Pandoras ask, det som förvånar är hur lite motstånd de möter.

Det är så här swexit börjar om inte anständiga partier lyssnar på varningsklockorna. Tidöpartierna och Socialdemokraterna måste våga ryta ifrån. Detta säger jag som en medborgare som har sett konsekvenserna av isolationism på nära håll. Låt oss inte göra samma misstag som britterna.


Elsie Gisslegård, plats 8 på Centerpartiets lista till Europaparlamentet. Content executive på ”Best for Britain”, Storbritanniens ledande kampanj för att lösa konsekvenserna av brexit

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.