Annons

Här är julbordet till havs du inte vill missa

Tillhör du en av dem som redan nu börjar längta efter julens alla läckerheter?

Här är julbordet till havs som du inte vill missa.

Säg den som inte uppskattar ett riktigt härligt julbord fullspäckat med allt det goda julen har att ge våra smaklökar.

Julbordet har genomgått många förändringar sedan vikingarnas midvinterblot och i dag är det populärare än någonsin att gå ut och äta julbord tillsammans med nära och kära. 

Närproducerat och klassiskt julbord

Föredrar du ett klassiskt julbord med olika typer av kött, sill, fisk och lådor är M/S Eckerös julbord helt rätt för dig. Julbordet, som serveras dagligen mellan den 16 november och 23 december, innehåller både svenska och åländska delikatesser. Att råvarorna är närproducerade är en självklarhet för fartygets köksmästare Joakim Nordberg.

– Genom att använda oss av leverantörer i vår närhet slipper vi långa frakter till oss och andra påfrestningar som många storskaliga produktioner medför. Vi försöker ta vara på det mesta och hålla så lågt matsvinn som möjligt och det svinn som blir går till kompostering, förklarar Joakim Nordberg.

EXTERN LÄNK:

Boka årets godaste och mysigaste julbord här

På julbordet hittar du bland annat:

• Laxmousse från Fogdö lax.

• Kallrökt och gravad lax från Roslagsfisk.

• Kalvsylta av bröderna Linusson.

• Rullsylta, köttbullar och julkorv från Dahlmans på Åland.

• Åländskt svartbröd från Kökar.

• Finsk/åländsk kålrotslåda.

• Finsk/åländsk morotslåda.

• Julskinka från bröderna Linusson.

• Janssons frestelse.

• Rökt vildsvin från Roslagen.

Njut av shopping och underhållning

Ombord på M/S Eckerö hittar du inte bara fantastisk mat. Här råder alltid en mysig stämning. Njut av underhållning, shopping och tid för avkoppling.

För dig som vill köpa alla dina julklappar vid samma tillfälle finns taxfreebutiken Magasin Märket vars breda sortiment innehåller de senaste dofterna, accessoarer, make up, drycker och godis.

M/S Eckerö avgår från Grisslehamn dagligen, tar dig ut på Ålands hav och vidare till Eckerö där fartyget vänder. Perfekt för dig som vill njuta av några timmar till havs.

Anslutningsbussar till och från fartyget erbjuds från ett flertal olika orter.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om julbordet här och boka vinterns kryssning

Recept på morotslåda

Morotslåda har varit ett klassiskt inslag på det åländska och finska julbordet sedan 1930-talet. Morotslådan är en så kallad puddingrätt som passar väldigt bra tillsammans med exempelvis julskinka och köttbullar.

Det här behöver du:

1,5 dl grötris

3 dl vatten

7-8 dl mjölk (gärna opastöriserad mjölk, annars kan man byta ut 1 dl mjölk mot grädde)

7 st morötter

0,5 dl ströbröd

1 dl grädde

2 st ägg

Salt och peppar (muskot om du vill)

Smör

Gör så här:

1.     Lägg vatten och ris i en kastrull och koka 10 minuter, häll i mjölken och koka på svag värme tills gröten är klar.

2.     Under tiden gröten kokar skalar du morötterna och kokar dem mjuka i lätt saltat vatten. Mixa sedan morötterna släta i en blender eller med stavmixer.

3.     Blanda ströbröd och grädde och låt det svälla 10 minuter.

4.     Blanda gröt, morot, ströbröd och ägg.

5.     Smaka av med salt och peppar (muskot om du vill).

6.     Häll smeten i en smörad ugnsform och ”nagga” med en sked så att det blir vackra vågor på ytan. Klicka smör över smeten.

7.     Grädda i 175 grader i cirka 1 timme.

EXTERN LÄNK:

Ladda inför julen här och boka årets godaste julbord

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln