Annons

Hemligheten bakom julens godaste skinka

För många är julskinkan en av julbordets absoluta måsten.

Men hur får man egentligen till den där riktigt perfekta skinkan?

Här får du svaret.

Ända sedan 1400-talet har julskinka i olika former avnjutits på julen.

Men det är skillnad på julskinka och julskinka.

Den du köper färdigkokt i livsmedelsbutiken innehåller kanske inte den mängd kött som du förväntat dig – eller smakar helt enkelt inte lika bra som den julskinka som fått mer kärlek under tillagningen.

Joakim Nordberg som jobbar som köksmästare på Eckerö Linjen vet hur viktigt det är att julskinkan tillagas omsorgsfullt för att den ska få den där riktigt goda smaken av jul.

– Julskinkan på Eckerö Linjen kommer från Andersson & Tillman som lägger stor vikt vid djurhållning och lantbruksfrågor. Skinkan, som är från Upplandstrakten, levereras utan mellanhänder till en butik som ligger endast 400 meter från vår färjeterminal. I butiken rimmar sedan bröderna Linusson skinkan efter deras farfars välbeprövade recept. Hemligheten är att de låter skinkan ligga i saltlake i tretton dygn innan den levereras till oss. När vi fått den ombord kokar vi skinkan på låg temperatur i ugnen över natten och på morgonen griljerar vi den innan vi serverar den på vårt stora julbord. Till skinkan serveras grovkornig senap, säger Joakim Nordberg, köksmästare på M/S Eckerö.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om det stora, härliga julbordet här

Svenska och åländska specialiteter

Den 16 november dukas årets stora julbord upp på M/S Eckerö. Därefter serveras det ända fram till dan för dopparedan, den 23 december.

I många avseenden är det ett traditionellt, svenskt julbord men här finns också åländska delikatesser som till exempel kålrotslåda och morotslåda. Allt som allt serveras drygt 80 olika rätter med allt från olika sorters sill, laxmousse från Fogdö lax, rullsylta, köttbullar, rökt vildsvin från Roslagen och julkorv till åländskt svartbröd och juliga desserter.

– Vi är väldigt måna om att det skall smaka gott på riktigt, vi gör jullådorna, steker köttbullarna och dukar fram alla traditionella rätter som hör julen till. Genom att använda oss av leverantörer i vår närhet så slipper vi långa frakter till oss och andra påfrestningar som många storskaliga produktioner medför. Vi försöker också ta hand om det mesta och hålla så lågt matsvinn som möjligt och det svinn som blir går till kompostering, säger Joakim Nordberg.

På vissa avgångar bjuder Eckerö Linjen på buss och båt – det enda du betalar för är julbordet.

EXTERN LÄNK:

Boka årets julbord och kryssning här

Köp alla dina julklappar ombord

Tillhör du en av dem som föredrar att ”fixa julen” på en och samma gång?

I M/S Eckerös taxfreeshop Magasin Märket finns ett stort antal produkter – alltid till snälla priser. Här hittar du garanterat julklappar som passar dina nära och kära i form av de senaste dofterna, make up, drycker, godis och accessoarer.

Ombord på Eckerö Linjen är det alltid underhållning med fartygets populära kryssningsvärdar, trubadurer, barpianister och liveband. Varje tisdag bjuds det dessutom på en glittrande julshow med showgruppen Vi2.

M/S Eckerö avgår från Grisslehamn och åker till Eckerö där den sedan vänder tillbaka. Anslutningsbussar erbjuds från ett flertal olika orter.

EXTERN LÄNK:

Boka julens kryssning med julbord här 

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln