Färre polisbilar – bemöts av kritik

Uppdaterad 2015-07-16 | Publicerad 2015-07-14

Nu riktar egna förbundet skarp kritik mot förslaget

Polismyndigheten vill minska med 700 polisbilar i Sverige.

Nu riktar egna förbundet skarp kritik mot förslaget.

– Jag skulle snarare säga att det behövs fler, säger Anna Nellberg, 1:e vice ordförande på Polisförbundet till Aftonbladet Bil.

I april presenterade tidigare länspolismästaren Erik Steen ett nyckeltal för hur man skulle kunna spara pengar inom polisen.

Enligt nyckeltalen skulle det innebära att totalt 700 polisbilar försvinner från polisens fordonspark i hela landet.

Förslaget väcker oro och rädsla över att vi snart inte har någon polis som kan ingripa om olyckan är framme.

Nu reagerar man inom polisens verksamheter på beskedet om färre polisbilar.

Var femte polisbil kan tas bort

Erik arbetar som rådgivare åt Rikspolisstyrelsen och han har haft i uppdrag att titta på hur man kan spara pengar genom till exempel ta bort ett visst antal polisbilar från fordonsparken. Nyckeltalet som togs fram bygger på att ett fordon per fem medarbetare ska bort.

Polismyndighetens förslag om att minska fordonsparken i hela Sverige skulle till exempel innebära att var femte polisbil i Jämtland län skulle tas bort, rapporterar Östersunds-Posten.

”Det här är ogenomtänkt”

Anna Nellberg arbetar som 1:e vice ordförande på Polisförbundet och hon tycker förslaget om neddragningar på fordonen inom polisen inte låter planerat.

– Det här är ogenomtänkt. Vi menar på att om man tar bort fordonen, så tar man också bort delar av våran verksamhet, då kan vi inte genomföra det man kräver av oss om vi inte har fordonen. Visst, okej vi kan ju cykla, men det blir lite svårt att bara cykla, menar Anna.

Behövs varje bil som finns idag?

– Vi menar att översynen kommer att visa att fordonsparken på vissa håll måste uppdateras och till och med utökas. Den minskning som arbetsgivaren vill se är inte realistisk, berättar Anna.

Tycker man ska minska antalet

Aftonbladet Bil har pratat med Erik Steen om hur han tagit fram nyckeltalen och förslaget om neddragningarna.

– En fråga var att beräkna fordon. När jag fick förfrågningen att göra det här så tog vi fram en tabell med jämförelsetal på hur många polisbilar som man skulle kunna ta bort. Det var ett uppdrag att räkna på hur många bilar vi behöver.

Tycker du fortfarande att man ska minska antalet fordon?

– Ja, tycker det. Men det är inte jag är beslutsfattande i detta. Jag kan inte säga vilka bilar som behövs. Men jag kan bara tala utifrån där jag tidigare har varit chef, där har vi haft överkapacitet, säger Erik.

”Behövs ett visst antal fordon”

Anna tror att minskningen av bilparken kommer att bli mycket tyngre för län där polisen rör sig i områden med större avstånd.

– Återigen så behövs ett visst antal fordon för att polisen skall kunna bedriva en väl fungerande verksamhet. Vi behöver reservbilar om något oförutsett händer typ större insats med extra inkallad personal, verkstadsbesök, motorhaveri eller andra skador.  Avstånden i vissa regioner kräver en väl fungerande bilpark, säger hon.

Polisregionerna fattar beslutet

Erik Steen är noga med att påpeka att han själv endast tagit fram förslaget som ett sifferunderlag och att det nu är upp till varje polisregion att besluta vad de ska göra.

– Det är svårt att sitta i Stockholm och besluta hur många bilar man ska ha i andra regionen, det får de besluta. Det kan man bäst i regionen. Det ska beslutas utifrån det lokala behovet, så man inte gör något tokigt. Det är de 21 polismyndigheterna som bestämmer och avgör om man ska köpa bilar eller inte, säger Erik.

”Finns inga bilar att ta”

Anna Nellberg tror att det är bra att man gör en översyn. Men arbetsgivaren kommer bli besviken på resultatet.

Är det bättre med något färre men bättre bilar?

– I stort finns det inga bilar att ta, det är möjligt att det finns några fordon. Men jag skulle snarare säga att det behövs fler! Vi har inte tillräckligt med bilar som vi har i dag,

Utveckla gärna mer om att det behövs reservbilar, avlutar hon.

Nu ska varje polisregion göra en konsekvensanalys och ge sin syn på saken. Hur många bilar det blir som tas bort i varje län återstår att se. Idag har Polisen 4576 fordon i hela Sverige. Det avser personbilar, motorcyklar och lastbilar i alla Sveriges regioner.