Tjuvens favortimål – det här vill de ta

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2016-02-15

Organiserade ligor som riktat in sig på dina strålkastare och airbags.

Men trots att stölderna ökar lavinartat är det få som åker fast. Något som oroar försäkringsbranschen.

– De utgör även en viktig finansieringskälla för andra typer av organiserad brottslighet, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på
Facebook
Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla
här

Airbags, strålkastare och navigationssystem. När bilarna blivit svåra att knycka, riktar biltjuvarna in sig på detaljerna och reservdelsstölderna har ökat rejält. Sedan 2011 har ökningen varit 85 procent och bara i fjol skenade stölderna med hela 31 procent. Det framgår av den sammanställning som Larmtjänst, branschorganisation för de svenska sakförsäkringsbolagen, tagit fram.

– Reservdelarna är relativt lätta att stjäla, smidiga att transportera och frakta ut ur landet. Det finns även en lukrativ internationell avsättningsmarknad för denna typ av gods, säger Mats Galvenius Vd på Larmtjänst.

Viktig inkomstkälla för ligorna

Enligt Larmtjänst begås reservdelsbrotten till stor del av organiserade ligor, ofta med internationell koppling, teknisk kompetens samt ett väloljad maskineri för att kunna sälja godset. Allt sammantaget pekar mot att det inte är några tillfällighetsbrottslingar som gör detta.

– Vi måste jobba för att motverka de organiserade stöldligornas verksamhet eftersom de utgör en viktig finansieringskälla för andra typer av organiserad brottslighet. Det är även viktigt att bekämpa denna typ av vardagsbrottslighet för en ökad upplevd trygghet hos allmänheten, säger Mats Galvenius.

Larmtjänst anger att kostnaderna för reservdelsstölderna mer än fördubblats på fem år, från 50 miljoner till 104 miljoner kronor.

BMW, Volkswagen och Volvo är de fabrikat som är mest utsatta. Volvoägarna blir oftast av med sina strålkastare, VW-ägarna får sina navigationssystem plockade och i BMW-bilar stjäl tjuvarna strålkastare, airbags och navigationssystemet.

Tillverkarna måste förbättra skyddet

Förutom att det är kostsamt, innebär stölderna att det kostar tid samt påverkar bilägarnas trygghetskänsla.

Så hur ska stölderna motverkas? Larmtjänst vill att polisen måste börja få upp ögonen för brottet samt initiera mer långsiktiga och uthålliga insatser mot dem. Därtill vill man förmå biltillverkarna att förbättra stöldskyddet genom att försvåra bortmonteringen av reservdelarna. Detta skulle göra att brottstiden förlängs vilket gör att tjuvarna upplever upptäcktsrisken för stor jämfört med den kalkylerade vinsten.

– Sedan behövs det en strängare tillämpning av straffskalan. Idag är praxis är att domstolarna endast tillämpar den lägre delen av straffskalan, säger Mats Galvenius.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.