Här är Mercedes nya A-klass

Publicerad:
Uppdaterad:
Nya Mercedes-Benz A-klass.
Foto: Daimler AG
Nya Mercedes-Benz A-klass.

Mercedes

Augmented reality och artificiell intelligens ska lyfta Mercedes nya A-klass till nya nivåer.
Modellen är dessutom rymligare än sin föregångare.

Mercedes-Benz satsar på en hel del ny teknik i senaste generationen av A-klass. Den blir först ut med operativsystemet MBUX, som gör det möjligt att styra i stort sett alla av bilens funktioner från samma system.

Utöver en widescreen cockpit med två skärmar använder sig bilen av artificeill intelligens-inlärning i röststyrningssystemet.

Smart röststyrning

Det ska förstå logiska begrepp istället för bara operativa kommandon. Till exempel ska du om du fryser kunna säga ”Det är för kallt” istället för mer precisa ”Höj temperaturen till 22 grader”.

Navigatorn arbetar med AR (Augmented Reality) vilket innebär att kamerabilder visas i displayen.

Den nya A-klass får samma självkörningssystem som S-klass. Bilen kan följa trafiken med kameror och läsa av den upp till 500 meter framför bilen. Farthållaren anpassar hastigheten till kurvor och rondeller, och autobromsen reagerar på cyklister och fotgängare som är på väg att korsa bilens färdväg.

Filbytesassistent

A-klass kommer också med ”Active Lane Change Assist”. Vid motorvägskörning räcker det med att röra vid blinkerspaken, så byter bilen fil när det är fritt fram.

Utöver de tekniska nyheterna är nya A-klass också rymligare än sin föregångare. Hjulbasen är 30 mm längre, innerutrymmena utökade och lastförmågan ökad med 29 liter.

Svenska priser kommer att presenteras 5 mars, och de första bilarna kommer till Sverige i början av maj.

1 av 3 | Foto: Daimler AG
Nya Mercedes-Benz A-klass.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL