Här är de farligaste vägarna i midsommar

Uppdaterad 2019-08-01 | Publicerad 2015-06-17

Trafiklederna du bör undvika i helgen

Midsommar är en av årets farligaste trafikhelger.

En av de värsta vägarna är E20 mellan Vårgårda–Hova.

– Vägen är en som en asfalterad ko-stig, säger Mikael Högskoog som är pressansvarig på Motormännen.

Mikael Högskoog, pressansvarig Motormännen.

Under midsommarhelgen ökar fordonstrafiken kraftfullt ute på vägarna.

Därför går Motormännen ut med vilka vägar man bör undvika till midsommarorterna. Det är framförallt på de lite mindre vägarna som det är farligast.

Orsakerna till varför vissa vägar är mer riskfyllda än andra är på grund av att de har en lägre säkerhetsstandard, förarna har bråttom vid köbildningarna samt att förarna inte är tillräckligt uppmärksamma i trafiken.

”En asfalterad ko-stig”

Mikael Högskoog som är pressansvarig på Motormännen berättar för Aftonbladet Bil om vilken väg man bör köra extra försiktigt på.

– En väg jag vill uppmärksamma lite extra är E20 mellan Vårgårda–Hova. Det är en väg som vi ser som ett stort problem. Vissa delar av den vägen är en som en asfalterad ko-stig. Det är en liten väg med tung trafik. Det kommer att gå långsamt eftersom vägen är sämre och då ger sig folk ut i dumma omkörningar, vilket ökar risken för att något händer, säger Mikael.

Varje år dör i snitt 7 personer

Enligt Transporstyrelsens statistik sker flest olyckor på torsdagen och under midsommarafton.

Deras statistik visar att det i snitt dör sju personer i trafiken under midsommarhelgen varje år. Lägg därtill de 200 personer som skadas i samband med alla trafikolyckor.

Hur ska man undvika olyckorna?

– Det man kan tänka på är att man ska vara utvilad, tänka på att hålla hastigheten och avstånden samt att vara bältad och nykter. Det flesta är det, men tyvärr inte alla, säger Mikael Högskoog.

”Många har så bråttom”

Sommarvägarna inbjuder till att bilförarna kör för fort. Det är en av vanligaste anledning till trafikolyckorna under midsommarhelgen menar Mikael.

– Hastigheten är nog vanligaste orsaken, många har så bråttom. Sen är man inte tillräckligt uppmärksam i trafiken, säger Mikael.

Vad är ert råd för att minimera olyckorna?

– Vi rekommenderar att man kör så länge som möjligt på stora vägar, kör helst på motorvägarna. Dock är ju det inte alltid möjligt då mycket av trafiken kommer att gå till midsommarorter där inte vägarna är så stora och bra. Då är det extra viktigt att köra långsamt, menar Mikael. 

Dåligt väder kan rädda liv

Förra året dödades ”bara” fyra personer i midsommartrafiken. Det kan förklaras med att det inte var solsken och varmt väder i hela landet. Är det bra väder är fler ute kör bil under storhelgerna.

I skrivandets stund pekar väderleksrapporten mot att det i större delar av landet kommer att regna. Något som Mikael välkomnar.

– Vädret kan göra att folk tar det lite lugnare samt att färre ger sig iväg. Det kan vara positivt i en trafikaspekt. Det är klart att sämre väder har en lugnande effekt. Såvida det inte är spöregn, åska och hagel, avslutar Mikael.

Se hela listan över vägarna nedan.

Här kan du se transportstyrelsens statistik över olyckor under midsommarhelgen. Obs extern länk.

Följ ämnen i artikeln