Virus ritar om USA:s politiska spelplan

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-03-13

Kampanjmöten ställs in, kritik mot krishanteringen haglar, börser rasar och inreseförbud införs. Det smittsamma coronaviruset får allvarliga konsekvenser för såväl ekonomin som politiken och befolkningen i USA.

I veckor har president Donald Trump spelat ner coronaviruset – det har hetat att det kommer att dö bort av sig själv, att det inte är värre än den vanliga influensan och att ett vaccin kommer snart, noterar webbtidningen Politico.

Men under natten till torsdagen, kort efter att WHO klassat viruset som en pandemi, talade en allvarlig Trump till nationen direkt från Ovala rummet. Han meddelade att inreseförbud nu råder från stora delar av Europa – och hävdade att EU misslyckats med att vidta de försiktighetsåtgärder som krävs.

Hittills har över 1 700 fall konstaterats i USA och 41 människor mist livet. Viruset finns i nästan alla av landets delstater.

Vinna eller försvinna?

I talet aviserade Trump också att ekonomiska hjälppaket är på väg för att stötta småföretagare och individer som på olika sätt drabbats av viruset. Det rör sig bland annat om betald sjukledighet för anställda och lättnader i arbetsgivaravgifter. Det förstnämnda är ingen självklarhet i ett land utan allmän sjukförsäkring och där anställda ofta har ett par veckors ledighet per år att ta ut – antingen som semester eller sjukledighet eller för vård av anhörig.

Sjukledigheten verkar det finnas brett stöd för i kongressen, men de sänkta arbetsgivaravgifterna är det knöligare att få igenom, enligt amerikanska medier. För Donald Trump kan det dock vara en fråga om att vinna eller försvinna. Han har byggt stora delar av sin återvalskampanj på att USA:s ekonomi går som på räls, vilket många väljare sagt är det främsta skälet till att de stödjer honom.

– Som land går vi äntligen åt rätt håll. Arbetslösheten är låg och lönerna går upp, det kan man inte säga något om. Jag står bakom presidenten för hans ekonomiska politik, sade exempelvis Linda Burke, vice borgmästare i den lilla staden South Lebanon i Ohio till TT i höstas.

Den senaste veckans börsras och varningar om recession måste ha gett Trump kalla kårar.

Sena tester

Hur man anser att virussituationen i USA hanterats hittills beror på vem man frågar. Ledande republikaner sluter upp kring Trumps agerande och berömmer det. Men demokrater och flera myndighetsföreträdare är djupt kritiska mot främst att det tagit så lång tid för smittskyddsmyndigheten CDC att få ut tester och labbutrustning till delstaterna. Därmed har det varit svårt att ställa diagnoser och spåra smitta – vilket skapat stor oro.

– Regeringens misslyckande med att testa är kolossal. Det är ett fiasko i planering, ledarskap och utförande, säger den demokratiske presidentaspiranten och den förre vicepresidenten Joe Biden i ett tal.

– Alla som behöver testa sig grundat på medicinska råd borde få bli testade gratis, forsätter han i talet enligt AFP.

De första stora tecknen på virusets politiska följder kom i samband med de primärval som hölls i tisdags. Båda de demokratiska presidentaspiranterna, Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders, ställde med kort varsel in sina valvakor i Ohio, en av flera delstater som utlyst nödläge med anledning av virusutbrottet.

Parallellt berättade Demokratiska partiet att söndagens tv-debatt mellan Biden och Sanders kommer att hållas utan publik och utan pressrum med proffstyckare.

Ändrad dynamik

Från Vita huset meddelade vicepresident Mike Pence, som leder insatserna mot coronaviruset, att beslut om Trumps framtida kampanjmöten kommer att fattas på daglig basis.

De senaste dagarna har presidenten, som ofta håller politiska massmöten på temat "Behåll Amerika Stort", beklagat sig för sina rådgivare för att viruset begränsar hans möjligheter att kampanja, skriver tidningen The New York Times.

Vermontsenatorn Bernie Sanders är också känd för sina jätteevenemang som brukar kryddas med musik och locka unga anhängare. När viruset nu ändrar dynamiken i valrörelsen tvingas han och många andra tänka om.

PODD Så kan corona påverka det amerikanska presidentvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur coronaviruset kan komma att påverka det amerikanska presidentvalet och hur det påverkar Donald Trumps möjligheter till att bli omvald. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen