Mejlen visar: Anna Kinberg Batra beslutade om kompisens lön

Publicerad 2024-04-26

Anna Kinberg Batra satte själv lönen på 88 000 kronor i månaden till vännen Anna Borgs.

Det framgår av interna mejl som ingår i Justitieombudsmannens utredning mot landshövdingen.

– Det är ett uppenbart brott mot jävsreglerna, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Aftonbladet har avslöjat att landshövding Anna Kinberg Batra rekryterat vänner till toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm. I ett fall hängdes endast en lapp upp i receptionen – i ett annat fall utannonserades jobbet inte alls.

Avslöjandena har lett till att Justitieombudsmannen, JO, nu granskar landshövdingens agerande. På JO:s bord ligger 275 sidor anställningshandlingar som rör vännen Anna Borgs, vännen Gunnar Ekman samt rekryteringen av beredskapschefen Mikael Jeppson.

Av materialet framgår det att det var bråttom att anställa Borgs. Dagen efter sista ansökningsdag passerat mejlar den dåvarande HR-chefen landshövding Anna Kinberg Batra och länsöverdirektör Åsa Ryding. Hon skriver att de endast har en sökande till tjänsten. ”Ge mig besked när du är redo för beslut så anslår vi ett sådant och skriver anställningsavtal. Det jag behöver för det är startdatum och lön”.

Anna Kinberg Batra.

”Saknar respekt för regelverk”

Anna Kinberg Batra tog själv beslut att ge Anna Borgs 88 000 kronor i månaden, vilket är en hög lön jämfört med vad andra chefer på myndigheten tjänar. Det bekräftar både Åsa Ryding och kommunikationschef Jonas Johansson i mejl till Aftonbladet.

Lönen beslutades av anställande chef, alltså Anna Kinberg Batra.” skriver Johansson.

Olle Lundin, professor vid Uppsala universitet och en av Sveriges främsta experter på förvaltningsrätt, säger att Kinbergs Batras agerande strider mot reglerna i förvaltningslagen.

– Det är ett uppenbart brott mot jävsreglerna eftersom de är vänner privat, säger han.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Att den högsta chefen på myndigheten sätter lön på det här sättet tror Lundin är ovanligt. Trots att det strider mot reglerna i förvaltningslagen, som i sin tur kommer från grundlagen, är det inte något brott.

– Hon bryter mot reglerna, men det är inte ett kriminaliserat brott. Hon saknar respekt för de regelverk som gäller, det är uppenbart. Det är klart som fasiken att man inte ska sätta lön på sina kompisar.

Inväntade inte säkerhetsprövningen

I materialet som nu ligger på JO:s bord framgår också att dåvarande HR-chef tyckte att beslutet om att anställa Borgs kunde göras innan registerkontroll var inhämtat. Borgs befattning är placerad i säkerhetsklass, vilket innebär att en anställning måste prövas enligt Säkerhetspolisens vägledning.

”Säkerhetssamtalet är hanterat och registerkontrollen skickades igår. Jag tycker inte att vi behöver avvakta på att den kommer tillbaka – jag har svårt att tro att vi ska få utfall på den” skriver HR-chefen i mejlet som är daterat den 1 juni 2023. Beslut om att anställa Borgs fattades dagen efter, den 2 juni.

Länsöverdirektör Åsa Ryding bekräftar i ett mejl att beslut om anställning fattades innan säkerhetskontrollen var klar och innan registerutdraget inkommit till Länsstyrelsen.

”Det är korrekt att Länsstyrelsens beslut om anställning togs den 2 juni och att säkerhetsprövningen då inte var klar. Anställningsbeslutet mellan Länsstyrelsen och Anna Borgs skrevs dock på den 26 juni. Svar på godkänd registerkontroll fick vi den 14 juni.”

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra. Kommunikationschefen säger att hon avböjer.

Olof Svensson