Anna Kinberg Batra lät skattebetalarna stå för privata middagar

Publicerad 2024-04-26 13.54

Anna Kinberg Batra har låtit skattebetalarna stå för flera privata bjudningar i Tessinska palatset.

På en middag deltog maken David Batra och ett par som är vänner till landshövdingen – på en annan tidigare arbetskollegor.

Först när Aftonbladet begär ut representationsuppgifter börjar länsstyrelsen gå igenom kvittona.

En del av landshövding Anna Kinberg Batras arbete är att representera Stockholm – därav hålls det ofta mingel och middagar i landshövdingeresidenset Tessinska palatset i Stockholm.

Men reglerna är tydliga – privata middagar måste landshövdingen bekosta själv.

Aftonbladet kan nu avslöja att Anna Kinberg Batra upprepade gånger har hållit privata bjudningar utan att ta kostnaden privat.

Går igenom kvitton – först efter Aftonbladets frågor

I november förra året bjöds tidigare arbetskollegor in till Tessinska palatset. Kollegorna arbetade tillsammans med ”Betalningsutredningen” en statlig utredning som inte har något med Länsstyrelsen i Stockholm att göra. Nio personer deltog, även denna gång hyrde landshövdingen in en privat kock. Notan landade på 11 248 kronor – och den betalades av skattebetalarna.

De tidigare kollegorna som arbetade tillsammans med en statlig utredning åt för 11 248 kronor.

En annan privat bjudning hölls i februari i år. Vid middagen deltog maken David Batra och den moderata statssekreteraren Johan Berggren med fru. Berggren värvades till ett toppjobb nära Anna Kinberg Batra under hennes tid som M-ledare, de är också privata vänner. På menyn stod oxfilé och shiitakesvamp. Maten köptes i en matbutik för 1 294 kronor samt 187 kronor och bekostades av skattebetalarna.

Johan Berggren har även bjudits på lunch i Tessinska palatset. Lunchen kostade 475 kronor och betalades inte privat.

På en förteckning över representationskostnader i Tessinska palatset står det ”betald privat genom löneavdrag” på ovanstående middagar. Men när Aftonbladet begär ut samtliga löneavdrag som landshövdingen har gjort visar det sig att några sådana inte har gjorts.

Maten till middagen med maken David Batra och Johan Berggren köptes i en matbutik och kostade 1 294 samt 187 kronor.

”Har inte uppmärksammats förrän nu”

Först efter Aftonbladet inlett granskningen börjar Länsstyrelsen gå igenom kvitton och beslutar om löneavdrag.

– De middagar som föranleder löneavdrag har uppmärksammats först nu i den granskning länsstyrelsen själv gör med anledning av de frågor myndigheten fått av bland annat Aftonbladet, säger Håkan Larsson, administrativ chef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Aftonbladet begärde ut uppgifter om representationskostnader den 2 april, är det först efter vår begäran som ni börjar gå igenom de privata kostnaderna?

– Ja.

Kände ni inte till att dessa utgifter skulle betalas av landshövdingen innan vi efterfrågade uppgifterna?

– Att denna typ av utgifter omfattas av löneavdrag är enligt länsstyrelsens regelverk. De middagar som nu betalas genom löneavdrag i efterhand har inte uppmärksammats förrän nu.

Den moderata statssekreteraren Johan Berggren är vän till Anna Kinberg Batra.

Strider mot egna policyn

Anna Kinberg Batra kommer att få löneavdrag på 4 500 kronor i april, samt 9 100 kronor i maj, skriver ekonomichef Anna Hedner i ett mejl till Aftonbladet.

Lunchen med Johan Berggren motiveras dock med att landshövdingen behöver ha kontakt med regeringsföreträdare.

Så sent som i våras beslutade Anna Kinberg Batra vilken policy Länsstyrelsen ska ha gällande representation.

”All representation, gåvor och personalvårdsförmåner ska ske med gott omdöme och återhållsamhet i enlighet med statsförvaltningens krav på att använda offentliga resurser effektivt och att hushålla väl med statens medel.” ”Allmänhetens förtroende för Länsstyrelsen när det gäller myndighetens representation får aldrig rubbas.” står det i policydokumentet.

Aftonbladet söker Anna Kinberg Batra.
 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln framgick en middag som hållits för Carl Bildt och Ulf Adelsohn, men enligt länsstyrelsen är fakturan felställd till länsstyrelsen då den betalades privat.

ANNONS