Bernie Sanders svåra beslut när coronasmittan sätter skräck i USA

Med ännu några tunga segrar för Joe Biden finns det en fråga som är på allas läppar.

Bernie Sanders hoppar inte av direkt men tänker han hänga kvar till slutet?

Rädslan för coronautbrottet i USA kan skynda på processen.

Kraven att senatorn från Vermont ska kasta in handduken kommer att bli allt högljuddare från den moderata falangen inom det demokratiska partiet efter nattens resultat. Man vill absolut inte se en upprepning av valrörelsen 2008 när Hillary Clinton in i det längsta vägrade ge upp mot Barack Obama. Eller 2016 när Bernie Sanders fortsatte kämpa mot Hillary ända till slutet och samtidigt skapade en bild av henne som en lakej för Wall Street.

En bild som Donald Trump sedan kunde bygga vidare på i valrörelsen.
Tänk så snabbt verkligheten kan ändras.

Från att ha varit i det närmaste tvingad att ge upp sin kampanj i mitten av februari ser den förre vicepresidenten Joe Biden nu ut som den givne presidentkandidaten för demokraterna.

Han befäster den ställningen ytterligare efter de sex primärvalen som hölls under tisdagen amerikansk tid.

Från att ha varit i det närmaste tvingad att ge upp sin kampanj i mitten av februari ser den förre vicepresidenten Joe Biden nu ut som den givne presidentkandidaten för demokraterna.

Biden vann fyra av dem klart. Bland dem den viktigaste delstaten av alla, Michigan. Den folkrika delstaten delar ut hela 125 delegatröster till demokraternas konvent i sommar där allt kommer att avgöras om det inte är klart innan dess.

Sanders vann Washington med en hårsmån och North Dakota med väldigt få vinner delegatröster.

Svårt komma ikapp

För Sanders innebär det att han får mycket svårt at ta in Bidens försprång i de primärval som återstår fram till juni i sommar. Rent matematiskt går det men tittar man på opinionsmätningarna ser det tufft ut för Sanders.

Dessutom har en ny faktor tillkommit som ingen av de två kan påverka.

Skräcken för att coronaviruset ska få fäste i USA.

På kort tid har antalet smittade ökat från noll till över tusen. USA har varit långsammare än något annat västland i sin beredskap att stoppa utbredningen.

Yrvaket har både Biden och Sanders bestämt sig för att ställa in sina valmöten de närmaste dagarna av rädsla för att smittan ska spridas ytterligare när tusentals av deras anhängare samlas i trånga lokaler.

Den fysiska valrörelsen där kandidaterna möter väljarna direkt har en enorm betydelse i primärvalen. Om kandidaterna frivilligt väljer att ställa in eller myndigheterna tvingar dem till det så kommer luften att gå ur valrörelsen.

I ett sånt läge kan möjligheten öka att Sanders ger upp när han ändå inser att det blir mycket svårt för honom att komma ikapp.

Men uppenbarligen vill ha genomföra söndagens debatt där han och Joe Biden ställs ensamma mot varandra för första gången i valrörlesen. Kan Sanders göra bra ifrån sig där kanske väljarna ändrar sig.

Allting går emot Sanders just nu, skriver Wolfgang Hansson.

Extremt envis

Men Sanders visade i valrörelsen 2016 att han inte är typen som ger upp.

I höstas drabbades av en hjärtattack. Han vilade i två veckor innan han var tillbaka i valrörelsen.

Sanders är inte bara uthålligt. Han är dessutom extremt envis.

Allting går emot Sanders just nu. En rad ledande demokrater har sedan Biden vann så övertygande i South Carolina och tog storslam på Supertisdagen ställt sig bakom hans kandidatur. Däribland de två tidigare motståndarna, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar. I natt gav även Andrew Yang, en annan av de avhoppade kandidaterna sin välsignelse till Biden. Fram till nu har han stött Sanders.

Biden har fått den värdefulla ingrediensen som kallas momentum.

Problemet för demokraterna är att ett antal miljoner besvikna Sanders-supportrar som inte går och röstar i november kan ge segern till Donald Trump. Därför gäller det att ena partiet.

Man kan säga att Biden sträckte ut en hand till Bernie under sitt segertal i natt. En hand som samtidigt var en vänlig uppmaning till honom att lämna racet.

– Vi delar samma mål, säger, sade Biden. Tillsammans kan vi slå Trump.

Att slå Trump är det enda som just nu räknas hos demokratiska väljare.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen