Sverige värd för två symposium med klimat och hållbarhet i fokus

Uppdaterad 2024-05-10 07.29 | Publicerad 2024-05-08

Hundratals forskare, debattörer och vetenskapsmän kommer att samlas vid två olika tillfällen i Sverige för att diskutera utmaningar och möjligheterna med klimatrelaterade arbeten. Det första, Swedish Climate Symposium 2024, arrangeras på SMHI i Norrköping den 15–17 maj. Och den 23 −29 juni arrangeras IUFRO:s världskongress i Stockholm. Där 5000 deltagare kommer att diskutera hur världens skogar kan brukas hållbart i ett framtidsperspektiv.

Följ ämnen

SMHI värd för internationellt klimatsymposium

Sverige är värdland för två stora symposium 2024 där klimat och hållbarhet ligger i fokus. Den 15 – 17 maj välkomnas 400 forskare och samhällsaktörer till Swedish Climate Symposium 2024 i Norrköping, arrangerat av SMHI tillsammans med Lunds universitet, samt Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms Universitet. Syftet är att öka den vetenskapliga förståelsen av klimatförändringen och dess konsekvenser.

– Klimatforskningen spelar en avgörande roll för förståelsen av klimatprocesserna, den framtida utvecklingen, klimatförändringens effekter och samhällets agerande. Under symposiet finns möjlighet för forskare att dela kunskap och erfarenheter, och för samhällsaktörer att träffas och samverka och ta del av aktuell forskning, säger Ralf Döscher, klimatforskare vid SMHI och ordförande i styrgruppen för klimatsymposiet.

45 procent av forskning som berör skog bedrivs av kvinnor. Dr Juliette Biao Koudenoukpo från Benin är en av dem. Kung Karl Gustaf XVI  inviger IUFRO:s skogssymposium den 24 juni, med 4000 deltagare från hela världen.

Världsongress om skogsbruk drar 4000 deltagare

Det andra stora värdskapet som Sverige står för är IUFRO:s ( International unions of forest research organisations ) världskongress. Det är världens största kongress runt forskning och utveckling inom skogsfrågor där IUFRO har valt att lägga sin 26:e världskongress i Stockholm med ett gediget program mellan 23 - 29 juni på Stockholmsmässan, där vissa arrangemang är öppna för allmänheten. SLU står för värdskapet.