Dottern dog – då skickades familjen till Kronofogden

Publicerad 2024-05-19

Hela familjen blev allvarligt förgiftade. Dottern dog.

Lägenheten spärrades av, mobiltelefonerna beslagtogs av polis.

Då gick Söderhamnsfamiljens räkningar till Kronofogden.

– Det sociala skyddsnätet har hål som tyvärr visar sig för dem med störst behov av detta skyddsnät, säger diakonen Andreas Onelius som stöttat familjen i den svåra tiden efter flickans död.

Efter förgiftningen spärrades familjens lägenhet av.

Förgiftningen i Söderhamn blev en nationell nyhet. 

En fyraårig flickan avled på sjukhus efter ett dygn med symtom. Mamman drabbades av svår hjärtsvikt och hjärtstillestånd, men överlevde. Det gjorde även pappan i familjen och den tvååriga sonen, som även de vårdades på sjukhus. 

Åklagare Christer Sammens inledde omgående en mordutredning. Familjens lägenhet spärrades av, bombgruppen skickades in för att säkra spår efter förgiftningen och polis beslagtog familjens mobiltelefoner. 

Men familjens räkningar måste fortfarande betalas.

Kyrkan har stöttat

Problemet var att räkningarna skickades till familjens avspärrade adress och blev kvar där, samtidigt som mobiltelefonerna med föräldrarnas bank-id låg hos polisen för tömning. 

Då hamnade familjen hos Kronofogden, berättar de för Aftonbladet. 

– Det är tragiskt att personer som vårdas på sjukhus och får sina mobiltelefoner beslagtagna kan hamna hos Kronofogden, och att det inte går att pausa räkningar ens under väldigt exceptionella situationer, säger diakonen Andreas Onelius från Svenska kyrkan

Han har hjälpt familjen i sorgearbetet och i kontakt med myndigheter som Kronofogden, och han önskar att det sociala skyddsnätet kunde fungera bättre än det gör i dag. 

Diakoni kan beskrivas som kyrkans sociala omsorgsarbete. Det kan handla om att stötta människor i utsatta livssituationer, som vid till exempel sorg.

”Stora konsekvenser”

Andreas Onelius kände familjen redan före förgiftningen, och framför allt tack vare pappans språkliga hjälp.

– Jag har haft kontakt med honom under flera år. Dels har jag hjälpt dem med myndighetskontakter, men han har även varit till en stor hjälp med att tolka åt sina landsmän, säger diakonen. 

Han säger att det sociala skyddsnätet har hål, framför allt för dem som har störst behov av skyddsnätet. 

– Jag skulle önska att kommuner och regioner hade en tydlig plan, och att när personer skrivs ut från vården så kliver kommunen in. Tyvärr är det inte alltid så och det kan få stora konsekvenser för enskilda individer, säger han.

Flera av familjens saker är kvar i Söderhamn, medan de själva flyttat till en annan ort. 

Mordutredningen pågår alltjämt, och lägenheten är fortsatt avspärrad. Fyra månader efter förgiftningen kom Rättsmedicinalverket, RMV, fram till att familjen förgiftats av gasen fosfin.

Men hur det har gått till är fortsatt ett mysterium.