Polisens misstag i Söderhamnsfallet – litade inte på experten

Publicerad 2024-05-19

En hel familj drabbades i oktober av allvarlig förgiftning.

Tolv dagar efter förgiftningen i Söderhamn konstaterade ansvarig giftexpert att det handlade om gasen fosfin.

Trots det väntade polis fyra månader med flera viktiga åtgärder.

– Vad folk tror och tänker kan vi inte ha som utgångspunkt, säger åklagare Christer Sammens.

Det var den 14 oktober förra året som en hel familj från Söderhamn förgiftades.

Flickan dog ett dygn efter de första symtomen. Mamman drabbas av svår cirkulatorisk svikt, njursvikt, hjärtsvikt och hjärtstillestånd. Hon överlever.

Fyra månader senare, i februari i år, slår Rättsmedicinalverket, RMV, fast att familjen förgiftats av gasen fosfin. Åklagare Christer Sammens säger i samma veva att ytterligare åtgärder ska vidtas i utredningen.

Men redan tolv dagar efter förgiftningen, den 26 oktober, konstaterade ansvarig giftexpert, överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen, att familjen sannolikt förgiftats av gasen fosfin. Det kan Aftonbladet avslöja tack vare att familjen valt att dela sina sjukhusjournaler med Aftonbladets reporter.

– När jag väl förstod efter ungefär tio dagar så fanns det ingenting som hade kunnat få mig att backa från att det var en fosfinförgiftning, säger Erik Lindeman.

Åklagare Christer Sammens leder utredningen om den förgiftade familjen.

Men åklagaren var inte övertygad.

–  Giftexperterna kunde väl misstänka att det kunde vara så. Men vad folk tror och tänker kan vi inte ha som utgångspunkt, säger åklagare Christer Sammens.

Familjens journaler från dagarna på sjukhus är fulla av hypoteser och negativa provsvar om infektioner, kända läkemedel och substanser, bakterier, virus, klorokinfosfat, arsenik, antimon, tallium, organiska syror, fluoracetat, cyanid, blyförgiftning och så vidare. 

Laboratoriet kontaktas för att utöka testningen efter bly. Men enligt journalerna är det redan flera steg före: ”Det visar sig att de kört större delen av det periodiska systemet”.

Hypotes efter hypotes stryks.

Till slut finns bara en kvar.

Redan under det andra dygnet på sjukhus nämns gasen fosfin i familjens journaler. Men fosfin är mycket svårt att hitta i en förgiftad kropp och den 23 oktober meddelar Rättsmedicinalverket att det inte kunnat hitta något i proverna.

Det är oklart om myndigheten ens tänker genomföra fler analyser, men att det ska diskuteras internt på myndigheten dagen därpå, enligt en anteckning i journalerna.

Men giftexperten förstår nu vad det handlar om.

Tolv dagar efter flickans död, den 26 oktober, deltar Söderhamnspolisens två ansvariga utredare vid ett möte med läkare från Karolinska sjukhuset och Giftinformationscentralen. På mötet konstaterades att familjen högst antagligen förgiftats av fosfin, en giftig gas som skapas när bekämpningsmedlet aluminiumfosfid möter fuktig luft.

Redan under det andra dygnet på sjukhus nämns gasen fosfin i familjens journaler.

Tidigare samma dag hade tre läkare ett gemensamt möte. I anteckningarna från mötet står: 

Olika teorier har förelegat och kunnat avfärdas allt eftersom. Det som kvarstår är en teori om intoxination med aluminiumfosfid”.

Förgiftning med fosfin är ytterst sällsynt i Sverige. Den giftiga gasen bildas när exempelvis en tablett bekämpningsmedlet aluminiumfosfid reagerar med fuktig luft. Reaktionen är kraftfull, vilket betyder att en tablett som ligger framme kommer att bilda gasen fosfin. Kvar efter reaktionen blir en liten hög med något som liknar aska, som kan innehålla små spår av fosfin men framför allt av aluminium, om det handlar om en tablett aluminiumfosfid.

Överläkare Erik Lindemans kunskap om förgiftningen sträckte sig från början till vad som händer den som sväljer en fosfidtablett – och inte symtomen på en luftburen förgiftning, som i Söderhamnsfamiljens fall.

– Jag blev förvånad när jag insåg att förloppet vid inandning av gasen fosfin är mycket mer utdraget och att man inte behöver känna av gasen genom en doft, säger Erik Lindeman.

Vid förgiftning av gasen fosfin ingår kräkningar i de första symtomen, medan de svåra symtomen kan komma allt eftersom.

Tio dagar efter förgiftningen föll allt på plats. 

– Både i de stora dragen men också i flera detaljer som vi initialt inte förstod var relevanta, säger överläkaren.

Han vill av sekretesskäl inte prata närmare om Söderhamnsfallet, men via familjens patientjournaler kan Aftonbladet berätta att en av dessa detaljer var en ovanlig hjärtrytm, kallad Brugadas syndrom, som kan ses vid fosfinförgiftning, och som en hjärtläkare på Karolinska noterade redan under dag två. 

Det var den hjärtrubbningen som till slut ledde läkarna på rätt spår. 

Erik Lindeman var enligt journalanteckningen med på två möten den 26 oktober, och eftersom familjen har valt att dela med sig av sina journaler väljer han att bekräfta att han konstaterade att det rörde sig om fosfin. 

Var du tydlig för polis att det här till 100 procent var fosfin? 

– Ja. Jag har uppmanat polisen att agera som om vi visste att det var fosfin redan då och inte vänta på den kemiska analysen. 

Tolv dagar efter förgiftningen hade sjukvården gjort sitt i jakten på giftet. 

I journalerna står: ”Vidare utredning sker via rättsmedicin och polisen”. 

Då bromsar utredningens tempo in rejält.

Redan i februari frågade Aftonbladet åklagare Christer Sammens om hur han som förundersökningsledare har agerat på de tidiga uppgifterna om fosfin.

Efter tio dagar visste ni redan att det var fosfin?

– Nej det visste vi inte. Det kan jag lova att vi inte gjorde. Men vi hade starka skäl att tro att det var det. Men det betyder inte att vi visste det efter tio dagar, säger Christer Sammens. 

Samma månad gick åklagaren ut i media och berättade att nu när de fått besked från RMV om att det rör sig om fosfin så ska ytterligare åtgärder genomföras. Grannar ska kontaktas, fler lägenheter och boendeutrymmen kontrolleras.

Du väljer att vidta åtgärder nu, nästan fyra månader efter förgiftningen. Men efter tio dagar var den absolut starkaste hypotesen så pass stark att de som arbetade med det var säkra på att de hade rätt.

– Det var inte så jävla starkt. Du vill ha det till att vi satt och sov här i fyra månader för att vänta på att få ett besked, trots att vi borde ha vetat att det var fosfin redan från början, svarar Christer Sammens när Aftonbladet frågar honom om uppgifterna i mitten av februari. 

Trots pågående mordutredning och en överläkare som varit tydlig om fosfinförgiftning dröjde det flera månader efter flickans död innan polis hade kontaktat alla grannar i huslängan där den fyraåriga flickan och hela hennes familj förgiftades. 

Och inte bara det. Flickan dog den 15 oktober. Fem veckor senare, den 22 november, begär polisen ut uppgifter om grannarna från det kommunala bostadsbolaget, visar en mejlväxling som begärts ut. 

Tolv dagar efter förgiftningen hade sjukvården gjort sitt i jakten på giftet.

Samma polis begärde därefter ut samma mejl igen, med samma bifogade uppgifter om vilka som bor i samma huslänga, den 13 februari i år. Det var samma dag som Aftonbladet avslöjade att familjen förgiftats av fosfin.

En av familjens grannar kontaktades först fem månader efter flickans död. 

– Det var första gången som polisen försökte nå mig. De frågade mig om jag har haft skadedjur och framför allt om vägglöss, säger en boende i den förgiftade familjens huslänga som består av runt 20 lägenheter.

Polisen frågade över telefon om grannen hade varit hemma när det hände, om han använt några giftiga medel och i så fall var han köpt det. Hans svar var att allt hemma var inköpt på ICA. 

– Jag har inte haft några skadedjur i min lägenhet, säger han. 

Vet du om någon i huslängan har haft vägglöss?

– Nej, det tror jag inte. 

När Christer Sammens i maj får svara på samma frågor om de tidiga uppgifterna om fosfinförgiftning är hans ton en annan. Åklagaren säger nu att de vidtog åtgärder efter rapporterna från överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen.

– Åtgärder har vidtagits hela tiden. Giftinformationscentralen sa redan i slutet av oktober att det kunde vara fosfin. Det fanns med som ett tänkbart ämne precis som matförgiftning och svamp i början, säger åklagaren. 

Han säger att det funnits svårigheter med att få tag på familjens grannar.

– Polisen har varit i området och försökt få tag på folk. Många öppnade inte dörren, andra var borta. Många har initialt inte kunnat nås, säger Christer Sammens. 

Ett halvår har nu gått sedan den fyraåriga flickan dog. Åklagaren vet inte hur länge utredningen kan pågå och säger att de arbetar med åtgärder, men utan att förklara vilka åtgärder de arbetar med.

– Jag kan konstatera att utredningen har pågått under längre tid, och den kommer fortsätta så länge det finns något att arbeta med.