Turkiska parlamentet säger ja till Sveriges Natoansökan

Publicerad 2024-01-23

Turkiets parlament godkänner den svenska Natoansökan.

Efter flera timmars debatt är Sverige ett steg närmre ett medlemskap.

Nu ska ansökan vidare till president Erdogan.

Följ ämnen
Nato

Turkiets parlament godkänner den svenska Nato-ansökan. Efter nästan fyra timmars debatt har parlamentet röstat för ett svenskt Nato-medlemskap.

Ansökan godkändes med 287 röster för och 55 röster emot.

Nu ska ansökan vidare till president Erdogan som måste underteckna ansökan. Det är det sista steget för ett turkiskt godkännande. 

Turkiet och Ungern är de Natomedlemmar som fortfarande inte godkänt Sveriges ansökan.

Nästan sju timmar långt möte

Det turkiska parlamentet öppnade sitt sammanträde i Ankara vid klockan 13 (svensk tid). Vid 16.45 började man diskutera Sveriges Natoansökan.

Frågan låg först längst ned på den internationella dagordningen, men flyttades sedan högst upp.

Här röstar de ja! Historiskt beslut i turkiska parlamentet.

Sammanlagt sex partier ville uttala sig före omröstningen, och fick en talartid på 40 minuter var.

Vissa av partiföreträdarna argumenterade emot Sveriges ansökan. De lyfte bland annat att terrorister finns i Sverige och refererade till koranbränningarna.

En av talarna, Mustafa Kaya från Saadet Partisi, Lycksalighetspartiet, sa bland annat:

– Sveriges inträde i Nato är inte en enkel utvidgning av alliansen. Det kan till och med vara ljudet av ett andra kallt krig som kommer att tända Europa.

Han jämförde med Kalla kriget, då Ryssland isolerades från omvärlden och hävdade att USA nu använder Finlands och Sveriges rädsla för att återigen isolera Ryssland.

Han hann också med att anklaga USA för att ”spela ett smutsigt spel” gällande vapenförsäljning. USA har vägrat sälja stridsflygplan till Turkiet.

Under debatten i parlamentet hölls affischer upp med budskap som ”Ingen ockupation, inget krig för Nato!”

Bland argumenten för Sverige som medlem hördes Natos utvidgning och Sveriges tidigare utlämnande av en PKK-anhängare. Landet styrande parti AKP var positiva inför godkännandet.

– Att bibehålla Natos starka och effektiva avskräckande kraft är bland våra politiska och militära prioriteringar. I detta sammanhang stöder vi Natos utvidgning, säger Fuat Oktay, ordförande för utrikesutskottet och medlem i Erdogans parti AKP.

Efter flera timmars debatt röstade man till slut. Och argumenten för Sverige tycks ha vägt tyngst.

Turkietkännaren: ”Väntat”

Turkietkännaren Kurdo Baksi menar att parlamentets gröna ljus var väntat.

Kurdo Baksi.

– Erdogan behöver både pengar och vapen. Han har velat stridsflygplanen F-16 länge och tjänar inte längre på att ha hållhake på Sverige.

Den turkiska processen för att godkänna det svenska medlemskapet har pågått i nästan två år. Enligt Kurdo Baksi finns flera anledningar till att man kom till skott nu till slut, men i grunden är svaret simpelt: Erdogan har bestämt sig.

– Då ringer han till utrikesutskottets Fuat Oktay och ber honom övertyga resten av det styrande AKP, säger Kurdo Baksi.

Enligt Baksi har Bidens samtal med Erdogan i december varit avgörande för att få fart på processen i Turkiet. Landet har det kämpigt med ekonomin och snart är det lokala val.

– Ekonomin i landet är dålig. För att säkra bistånd från stora globala aktörer måste han visa sig vänligt inställd till väst.

Baksi: Man ska inte ropa hej än

– Nu ska ärendet till Erdogan och han är en man utan skrupler. Han skulle kunna använda signaturen som hållhake ett tag till för att få igenom det han vill.

Nu ligger ärendet i president Erdogans händer.

Hur lång tid det kan ta innan en signatur finns på pappret är oklart.

– Det kan hända inom tre dagar eller tre månader.

Levin: Erdogan har 15 dagar på sig

Paul Levin är chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet och säger till TT att ”det vore märkligt” om Erdogan skulle få för sig att stoppa ratificeringen när hans regering argumenterat för den.

Enligt honom har presidenten 15 dagar på sig att skriva under. Annars kommer det inte att träda i kraft.

– Men däremot så är jag inte säker på att det går så snabbt som det gjorde för Finland, då tog det fyra dagar för Erdogan att skriva under, säger Levin till TT.

Ett möjligt scenario Levin ser framför sig är att Erdogan kan tänkas hålla på signaturen för att ge Ungern en chans att hålla sitt löfte.

– Kanske vill Erdogan dra ut på det lite grann och låta (Ungerns premiärminister) Viktor Orbán extrainkalla parlamentet som är på ledighet. Det är ett tänkbart scenario, säger Levin till TT.

Kristersson: ”Viktigt steg”

Strax efter att Turkiets parlament röstat ja till Sveriges Natoansökan uttalades sig statsminister Ulf Kristersson (M) om beskedet.

”Turkiets parlament har nu röstat för ett godkännande av Sveriges Natoansökan. Ett viktigt steg närmare ett fullvärdigt medlemskap i Nato”, skriver han på Instagram.

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver i en kommentar till Aftonbladet att det är ett välkommet steg.

”Nu ser vi fram emot att president Erdoğan skriver under ratifikationsdokumentet. Sverige kommer att vara en pålitlig, solidarisk och engagerad Natomedlem”.

5 punkter: Sveriges Natoansökan

Generalsekreterare Stoltenberg har varit positiv till Sverige i Nato och menar att Sverige har uppfyllt sina skyldigheter för att få bli medlem.

Även Natos generalsekretare Jens Stoltenberg välkomnar beskedet.

”Jag förväntar mig att även Ungerns nationalförsamling kommer att slutföra sin process så snart som möjligt”, skriver han i en kommentar till VG.

Han fortsätter:

”Alla Natos allierade enades i Vilnius om att bjuda in Sverige i vår allians, och Sverige har uppfyllt sina skyldigheter. Sveriges medlemskap gör Nato starkare och oss alla säkrare.”

Turkiets president Erdogan och Ungerns premiärminister Orbán vid ett tidigare möte, i Budapest i december.

Följ ämnen i artikeln