Victor Orbán bjuder in Kristersson till Ungern: Förhandla om Nato

Turkiet väntas rösta om Sveriges ansökan i dag

Publicerad 2024-01-23

Erdogan och Orbán.

I dag väntas det turkiska parlamentet ta upp den svenska Natoansökan.

– Jag tror att förutsättningarna är goda för att den går igenom, säger Turkietkännaren Paul Levin till TT.

I Ungern, som lovat att inte vara sist med att ta ställning, begär oppositionen nu ett extra möte för att rösta om frågan.

Följ ämnen
Nato

I går kväll kom uppgifter om att det turkiska parlamentet väntas rösta om Sveriges Natomedlemskap under tisdagen.

Ett definitivt besked väntas vid lunchtid.

Om parlamentet tar upp frågan i dag är det enligt Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, troligt att landet godkänner det.

– Om man tittar på utfallet i utrikesutskottet så vann ja-sidan med en betryggande majoritet – det var inte bara (president Recep Tayyip) Erdogans parti AKP som sade ja utan också allianspartiet MHP och dessutom fick man med sig det största oppositionspartiet CHP. Det skulle krävas ganska rejäla avhopp för att ansökan inte skulle gå igenom, säger han till TT.

Orbán bjuder in Kristersson

Nu har Ungerns opposition begärt en extra session i sitt parlament för att ta upp frågan, skriver SVT Nyheter med hänvisning till den ungerska nyhetssajten 24.

Den ungerska regeringen har tidigare sagt att de inte kommer att vara sist med att ta ställning till den svenska ansökan.

I ett inlägg på X bjuder premiärminister Victor Orbán in Sveriges statsminister Ulf Kristersson till Ungern för att diskutera Natoansökan.

”I dag har jag skickat en inbjudan till statsminister Ulf Kristersson för ett besök till Ungern för att förhandla Sveriges Natoansökan”, skriver Orbán i inlägget.

”Har skämt ut oss”

För att extramötet ska bli av måste parlamentets beredningskommitté godkänna begäran.

Det socialdemokratiska oppositionspartiet MSZP skriver i sitt uttalande att den svenska Natoansökan blockerats av regeringspartiet Fidesz i ett och ett halvt år.

”Orbánerna har orsakat oöverskådlig skada för Ungern med denna meningslösa charad och har skämt ut oss, det ungerska folket” skriver partiet.

Om det turkiska parlamentet röstar ja till den svenska Natoansökan idag ska president Erdogan underteckna och formellt godkänna medlemskapet. I Finlands fall tog det några dagar.

Aftonbladet söker Ulf Kristersson via hans pressekreterare.

Ulf Kristersson.