5 punkter om: Sveriges Natoansökan

Uppdaterad 2024-01-24 | Publicerad 2024-01-23

Turkiets parlament har godkänt Sverige Natoansökan.

Men än är inte Sverige fullvärdiga medlemmar.

Här är 5 punkter om vad som händer nu.

Följ ämnen
Nato

1. Turkiska parlamentet säger ja

Det turkiska parlamentets stora kammare har godkänt Sveriges Natoansökan. Men för att Sverige ska bli välkomnade av Turkiet måste  landets president Recep Tayyip Erdogan skriva under ett dokumentet. Det finns dock inget krav på att han måste göra det direkt.

2. Då är det klart från turkiskt håll

När Erdogan väl skrivit på är allt klart från turkiskt håll. Turkiet överlämnar då ratificeringen till USA. När Finland blev medlemmar tog det tre dagar från att Turkiet lämnat över ratificeringen till USA till att deras flagga hissades vid Natohögkvarteret.

3. Orbán har bjudit in Kristersson

Innan Sverige kan bli medlemmar i Nato måste även Ungern godkänna ansökan. Landet har tidigare lovat att inte vara sist med att ta ställning till Sverige i Nato. Under onsdagen meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att han stöttar Sveriges Natoansökan.

4. Då kan Ungern rösta

Även det ungerska parlamentet ska rösta ja till Sverige. De är på vinterledighet fram till mitten av februari, men kan extrainkallas. Något som oppositionen nu har gjort.

Efter en omröstning där ungerska parlamentet sagt ja, ska dokumentet skrivas under av Ungerns presidenten, Katalin Novak, varefter dokumenten lämnas in till USA.

5. Då kan Sverige vara med i Nato

Den allra sista punkten är att Sverige också överlämnar anslutningsdokument till USA. Efter det kan den svenska flaggan eventuellt hissas utanför Natos högkvarter i Bryssel.

Som det ser ut nu skulle processen kunna fullbordas på Natos försvarsministermöte i Bryssel den 14–15 februari.