Ytterligare en tomat från rymdstationen hittad

Publicerad 2023-12-20

De två små återfunna tomaterna som försvann på ISS förra året.

Den var försvunnen bland hundratals meter ledningar och kontrollutrustningar på ISS i månader.

Nu har Nasa hittat inte bara en utan två förrymda tomater.

Det är väl inte riktigt som i det gamla härskna skämtet om de två tomaterna som skulle korsa gatan och den ena blev överkörd (och kompisen sa: ”Kom, ketchup, så går vi”).

Men nästan.

Förra året slarvade astronaten Frank Rubio bort delar av sitt forskningsprojekt eXposed Root On-Orbit Test System. Hans uppgift hade varit att försöka driva upp grönsaker för att se om de gick att odla i tyngdlösheten.

Sedan försvann, enligt uppgift, en liten tomat spårlöst på den 109 meter långa, 20 meter höga och 67 meter breda rymdstationen.

Rubio misstänktes genast för att ha satt i sig tomaten.

Men i förra veckan rentvåddes han av Nasa. Tomaten var hittad, lite hoptyckt.

Nu visar det sig att det var två tomater, inte en, på vift och enligt bilden från Nasa är de inte bara lite hoptryckta – de är helt tillplattade.

Men någon ketchup blev det aldrig.

Det handlar om luftfuktigheten ombord på ISS, som bara är 17 procent, skriver sajten space.com.

– Trots att det gått nästan ett år efter att tomaterna försvann hittades de uttorkade i en plastpåse och lätt klämda, skriver Nasa utan att tala om exakt var tomaterna hittades.

– Förutom att de tappat färg finns det inga synliga mikrobiella eller svampväxtlighet.

I projektet används hydroponiska och aeroponiska tekniker för att odla plantor utan jord och kan vara en lösning för framtida odling under rymdresor till månen och Mars, enligt Nasa.

– Fördelarna med att odla i rymden är flera. Astronauter har rapporterat att det finns psykologiska fördelar med att tillbringa tid bland växter som ökar livskvaliteten och höjer moralen, säger Nasa i ett uttalande.

Astronauten Frank Rubio slarvade bort tomater i rymden.

Följ ämnen i artikeln