Rymdens stora tomatmysterium äntligen löst

Martin Yngve/TT

Publicerad 2023-12-10

Astronauten Frank Rubio ombord rymdstationen ISS tidigare i år.

Det var en gåta värdig Agatha Christie. Men nu har det stora tomatmysteriet i rymden lösts – och den huvudmisstänkte är inte längre anklagad för att ha ätit upp dyrgripen.

Pusseldeckaren fick sin inledning tidigare i år, när den amerikanske astronauten Frank Rubio slarvade bort en körsbärstomat ombord rymdstationen ISS.

Den röda grönsaken – som rent botaniskt är en frukt – var en av de första tomaterna som odlats i rymden. På ISS, där kosten främst består av påsar torkad mat, är färska råvaror guld värda så när tomaten försvann försökte astronauterna på ISS lista ut vem som kunde ha stoppat i sig den.

De flesta pekade ut Frank Rubio, som var den som odlat tomaten, men som alltså också mystiskt tappat bort den.

– Jag lade den i en liten påse. Jag var helt säker på att jag hade förseglat den som jag skulle, men när jag kom tillbaka var den försvunnen, sade han till CNN i oktober.

Han hade då varit nere på jorden i en månad, men innan han lämnade rymdstationen ägnat många fruktlösa timmar åt att leta efter tomaten och bevisa sin oskuld.

– Jag ville mest hitta den för att kunna bevisa att jag inte gjort något.

Och nu har han äntligen friats från misstankarna.

– Vår gode vän Frank Rubio har ganska länge beskyllts för att ha ätit tomaten. Men vi kan rentvå honom, vi har hittat den, sade Jasmin Moghbeli på ISS i veckan enligt Space.com.

Var och hur tomaten hittades avslöjar hon inte, men ätbar lär den inte vara. Rubio själv sade i oktober att den förmodligen torkat till den grad att den inte längre ens skulle kunna identifieras som tomat.

Men Rubio kan åtminstone lägga mysteriet bakom sig.