Donald Trump vänder – om utrikespolitiken

Publicerad 2017-02-03

Donald Trump har närmat sig sin föregångare Barack Obama i flera utrikespolitiska frågor, skriver New York Times.

– Trump börjar nog inse att han måste gå mer varligt fram, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Följ ämnen
Israel

Donald Trump har gång på gång kritiserat Barack Obamas utrikespolitik – och svurit att radikalt ändra USA:s inställning till, och ställning i, världen.

Men på flera punkter verkar han nu fortsätta i Obamas spår.

  • Israel

Trump har profilerat sig som en vän av Israel och dess regering ledd av Benjamin Netanyahu. Han har utnämnt en kontroversiell ambassadör och lovat att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Efter att Obamaadministrationen släppt igenom FN-resolutionen som förbjöd israeliska bosättningar deklarerade han att ”saker och ting ska bli annorlunda i FN” efter att han tillträtt.

Men nu hörs delvis andra tongångar.

– Även om vi inte tror att bosättningar är ett hinder för fred, kan byggandet av nya bosättningar eller utbyggnad av befintliga bosättningar utanför dess nuvarande gränser kanske inte hjälpa, sa Vita husets pressekreterare Sean Spicer igår, torsdag.

Uttalandet kom efter att Donald Trump haft ett möte med Jordaniens kung Abdullah II, skriver New York Times.

  • Relationen med Ryssland

En annan utrikespolitisk profilfråga under Trumps valkampanj var att mjuka upp USA:s relation med Ryssland, som nu är frostigare än på länge. Men i FN-ambassadören Nikki Haleys första anförande i säkerhetsrådet lät Haley meddela att USA:s syn på Rysslands agerande i Ukraina ligger fast.

– Vi vill förbättra vår relation med Ryssland. Men den gräsliga situationen i östra Ukraina kräver tydlig och stark fördömelse av det ryska agerandet, sa Haley.

För mycket kaos

Enligt Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, ligger för mycket kaos och stora inrikespolitiska kostnader bakom svängningen i utrikespolitiken.

– Det har varit så mycket kritik. Alla bråk kostar inrikespolitiskt, politikerna i kongressen blir ju oroliga. Det kaos som agerandet i Vita huset har lett till gör att administrationen nog börjar inse att det inte går att gå för fort fram på alla ledder samtidigt, säger Hallenberg till TT.

Gällande Haleys hårda ton mot Ryssland säger han:

– Haleys kommentar var överraskande stark och tydlig. Det måste ha varit ett samspel med utrikesminister Tillerson, som i senatsförhören var mer kritisk mot Ryssland än vad Trump har varit.

”Gå mer varligt fram”

Även svängningen i bosättningsfrågan kan tyda på en stunds eftertanke, menar Hallenberg.

– Trump börjar nog inse att han måste gå mer varligt fram.

Samtidigt har flera amerikanska medier uppmärksammat den hårda tonen som Trump haft i samtal med olika ledare, som Australiens premiärminister och Mexikos president.

Trump har försvarat tonläget.

– Vi är hårda. Vi måste vara hårda, Nästan varje land i världen utnyttjar oss. Det kommer inte hända längre, säger han. i