Storbråk om Trumps ambassadör i Israel

avMartin Schori

Donald Trump har utsett advokaten David Friedman som ny ambassadör i Israel.

Han vill nu flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, ett drag som kommer reta upp palestinier och riskerar att öka på spänningarna i den utdragna konflikten.

Under valkampanjen sa Donald Trump att han ”skulle älska” att bli den amerikanske president som löser den flera decennier långa konflikten mellan israeler och palestinier. Han aviserade också att han skulle skicka sin svärson Jared Kushner som medlare.

På fredagsmorgonen svensk tid kom beskedet att Trump utsett advokaten David Friedman som ny ambassadör i Israel.

Vill flytta ambassaden

”Friedman är en gammal vän och pålitlig rådgivare. Hans starka relationer i Israel kommer att utgöra grunden till hans diplomatiska uppdrag och vara en enorm tillgång för vårt land när vi stärker banden med våra allierade och strävar efter fred i Mellanöstern”, säger Trump i ett skriftligt uttalande, rapporterar Reuters.

Friedman säger i ett uttalande att han ser fram emot att jobba ”från den amerikanska ambassaden i Israels eviga huvudstad Jerusalem”.

Idag ligger den amerikanska ambassaden, precis som den svenska, i Tel Aviv, men Trump har tidigare sagt att han vill flytta den till Jerusalem.

Om han fullföljer löftet kommer det att reta upp palestinierna, som ser Jerusalem som en självklar huvudstad i en tvåstatslösning.

”Äventyrar USA:s anseende”

New York Times beskriver Friedman som en hårdför Israelvän med kopplingar till landets extremhöger. Han har bland annat ifrågasatt behovet av en tvåstatslösning och sagt att vänsterorienterade amerikanska judar, som den Washingtonbaserade organisationen J Street, är ”värre” än kapos, de judar som hjälpte nazisterna under förintelsen.

Utnämningen kritiserades direkt av just J Street. Jeremy Ben-Ami, J Streets ordförande, kallade valet ”besinningslöst”.

– Detta äventyrar USA:s anseende och trovärdighet i regionen. Senatorerna ska veta att majoriteten av judiska amerikaner inte stödjer de här åsikterna, säger han till Chicago Tribune.

Utnämningen av David Friedman måste godkännas av senaten för att gå igenom.

TRUMPS REGERING

ARTIKELN HANDLAR OM