Regeringens hårdare linje mot Iran – Billström i samtal om fängslade svenskar

Uppdaterad 2024-02-15 | Publicerad 2024-02-14

Svenska regeringen ser med oro på utvecklingen i Iran och lyfter fram regimens ”kärntekniska agerande”.

Parallellt arbetar utrikesminister Tobias Billström med att få hem svenskarna som hålls i skräckfängelset Evin.

– Jag hade så sent som häromdagen ett samtal med min iranska utrikesministerkollega. Då upprepade jag kravet på att Johan Floderus och Ahmadreza Djalali bör frisläppas.

Iran utgör ett hot mot Sverige på flera fronter, något som framgick när utrikesminister Tobias Billström (M) läste upp regeringens utrikesdeklaration för riksdagen på onsdagen.

Han nämnde som exempel Irans ”agerande på det kärntekniska området” – alltså förmågan att ta fram kärnvapen. Tidigare i år publicerade New York Times en artikel där källor med insyn konstaterade att Iran inom några veckor skulle kunna ta fram tillräckligt mycket uran för att kunna tillverka en atombom. En färdig atombomb skulle kunna vara klar inom något år.

Iran är en destabiliserande kraft

Detta skulle kunna få katastrofala följder, inte minst i Mellanöstern där läget redan är mycket spänt.

– Iran är en destabiliserande kraft i Mellanöstern och pådrivande i flera av de konflikter som förutom Gaza-Hamas-konflikten också plågar regionen. Man ger till exempel understöd till Hizbollahgerillan och deras angrepp från Libanon mot Israel, säger Tobias Billström till Aftonbladet.

Han konstaterar också att Irans undergrävande av mänskliga fri- och rättigheter är ett säkerhetshot mot Sverige.

”För Sveriges säkerhet och stabiliteten i omvärlden är det avgörande att den regelbaserade världsordningen, folkrätten och respekten för FN-stadgar upprätthålls” står det i utrikesdeklarationen.

Tobias Billström (M)

Kravet: Släpp svenskarna fria

Ett tydligt exempel på hotet är Irans fängslande av svenskar. För närvarande sitter flera svenskar frihetsberövade, bland dem Johan Floderus och Ahmadreza Djalali. Båda anklagas för spionage.

– Vi kräver naturligtvis att de ska frisläppas, säger Billström.

Vad gör regeringen för att få dem fria?

– Vi arbetar med intensiv diplomati för att se till att framföra våra synpunkter till den iranska regeringen. Jag hade så sent som häromdagen ett samtal med min iranska utrikesministerkollega. Då upprepade jag kravet på att Johan Floderus och Ahmadreza Djalali bör frisläppas.

Enligt flera bedömare vill Iran få till en fångväxling. Kravet är att Hamid Noury, dömd i Sverige för folkrättsbrott och en misstänkt nyckelperson i avrättandet av politiska fångar i Iran på 80-talet, släpps från svenskt fängelse.

Johan Floderus.

Vill inte uttala sig om fångväxling

På senare tid har det höjts röster att en utväxling kan vara enda möjligheten att få hem svenskarna. Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, sa nyligen att regeringen kan tvingas acceptera en fångutväxling. Även Peter Pagin, professor emeritus i teoretisk filosofi har argument för en sådan.

Kan det bli aktuellt med en fångutväxling?

– Jag vill i det här läget inte spekulera kring någonting i den delen. Det viktiga för oss är att se till så att de här personerna medges konsulärt tillträde, vilket de behöver. Att den svenska beskickningen får närvara i samband med de rättegångar som har hållits. Naturligtvis ska de här personerna frisläppas så att de kan återförenas med sina familjer så fort som möjligt, säger Billström.

Ett ytterligare hot framkom i Ekots avslöjade att iranska agenter försökt mörda svenska medborgare. Tobias Billström underströk i sitt samtal med Irans utrikesminister hur allvarligt Sverige ser på uppgifterna.

Ahmadreza Djalali.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.