Professorn: Sverige kan tvingas ge vika för Iran – för Johan

Publicerad 2023-09-06

Svenska regeringen kan tvingas ge vika för Irans påtryckningar och fångutväxla iraniern Hamid Noury – för att svenska Johan Floderus ska släppas fri.

Det säger experten och professorn Said Mahmoudi.

– Om jag sätter mig i våra politikers ställning ser jag inget annat alternativ.

Svenska Johan Floderus, 33, har suttit fängslad sedan han greps på flygplatsen i Teheran i samband med en privat resa till Iran i april förra året.

I över 500 dagar har han suttit inlåst i det ökända Evinfängelset, misstänkt för spioneri. På Evinfängelset sitter många oppositionella journalister och utländska medborgare.

Enligt en källa till Aftonbladet med insyn har Iran meddelat krav på fångutväxling till Sveriges regering. Utrikesminister Tobias Billström (M) ska enligt Aftonbladets källa också ha fått kravet framfört direkt till sig från Irans utrikesminister.

”Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet. Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart”, skriver Billström i en kommentar till SVT.

Enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, är det mest troligt att svenska Johan Floderus hålls gisslan i utbyte mot iraniern Hamid Noury.

Noury har dömts till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för mord och grovt folksrättsbrott för att ha varit delaktig i massavrättningar av tusentals politiska fångar i Iran 1988.

– Det var strax efter domen som man från Irans sida meddelade att Johan Floderus var anklagad för spioneri. Det här stämmer väl överens med andra tidigare fall i andra länder och att Iran tar en gisslan för att sätta press på motparten i en utväxling, säger Said Mahmoudi.

Noury inte viktig för Iran

Hamid Noury jobbade tidigare som tjänsteman för en åklagarmyndighet i Iran som tog hand om säkerhetsrelaterade mål, men var även innan han greps i Sverige, sedan många år pensionerad.

– Han är inte en högt uppsatt person i Iran. Även om han inte hade en betydande roll i avrättningarna så var han enligt vittnesmål där och han var delaktig, säger Said Mahmoudi.

– Han som person är inte viktig för Iran, men hela rättegången i Sverige ses som ett politiskt motiverat beslut där Iran ser det som att Sverige avsiktligt medverkat till att lura hit en en iransk medborgare på besök så att han kan gripas.

Rättegången i Sverige fick stort stöd av Mujahedin, som utgör den största oppositionen i Iran, och som vill straffa Iran för massavrättningarna på 1980-talet, och därför har det blivit en känslig fråga som gör ont för Iran, enligt Said Mahmoudi.

Sedan 2019 då gripandet skedde har relationerna mellan Sverige och Iran också försämrats.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Sverige kan tvingas ge vika

Enligt Said Mahmoudi är det troligt att Sverige kommer behöva ge vika för Iran och utväxla Hamid Noury mot att svenska Johan Floderus släpps fri.

– Om jag sätter mig i våra politikers ställning ser jag inget annat alternativ. Demokratiska länder som Sverige gör mycket för att hjälpa sina medborgare i andra länder, och framförallt eftersom den här personen av allt att döma verkar vara oskyldig.

Det är inte heller säkert om det finns juridiska hinder för att gå med på en sådan utväxling. Så var fallet i Belgien också, menar han, att parlamentet röstade igenom ett nytt avtal mellan Iran och Belgien om utväxling av fångar.

Vad händer om Sverige inte går med på att lämna ut Noury?

– Det mest troliga är att svensken sitter kvar i Iran, det har Iran nog inget emot. Personligen tror jag inte att något dödsstraff skulle verkställas eftersom han är utländsk medborgare. Det är ytterst osannolikt. Men vad som helst kan hända i förhandlingar också om Sverige lyckas komma med något annat som Iran i stället går med på, det vet vi i dagsläget inte, säger Said Mahmoudi.

Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar.

Satt fängslad med svenska Johan

Ett liknande fall skedde tidigare i Belgien.

En iransk före detta diplomat – som tjänstgjorde vid iranska ambassaden i Wien – dömdes 2021 till fängelse i 20 år för att ha planerat terrordåd i Paris mot en oppositionsgrupp med kopplingar till Mujahedin.

– Iran tvingade Belgien att lämna ut honom mot en belgisk medborgare som Iran hade fängslat, säger Said Mahmoudi.

Den belgiske medborgaren är hjälparbetaren Olivier Vandecasteele, som satt fängslad i totalt 455 dagar. Vid en hyllningskonsert för Vandecasteele i Bryssel i juni, omnämnde han svenska Johan Floderus.

– Vi blev som bröder. Vi lovade att göra allt för varandra och att oavsett vem av oss som kom ut först skulle vi hjälpa varandras familjer, nära och kära, sa Vandecasteele då, enligt New York Times.

Även danska Thomas Kiems har suttit fängslad i Evinfängelset och var även han en av de som utväxlades mot den före detta diplomaten. Han uttalade sig i måndags om Johan Floderus, i SVT:s Aktuellt.

Han sa bland annat att svensken, när han senast såg honom, verkade vara i fysiskt och psykiskt gott skick, men att förhållandena i fängelset kan vara tuffa.

– Jag minns att jag fick ringa mitt första telefonsamtal efter fyra dagar, men jag vill minnas att Johan fick vänta mycket längre. Det tog flera månader innan han fick sitt första samtal, säger han.