Löfven får mer tid för sitt regeringsförlag

Valet 2018: Statsministern redogjorde för Socialdemokraternas styrelse

Uppdaterad 2018-12-04 | Publicerad 2018-12-02

Statsminister Stefan Löfven (S) får mer tid för att få i hop sitt förslag regeringsalternativ.

Måndagens pressträff med talmannen och Löfven kommer därför att flyttas fram.

”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta”, skriver statsministern i ett uttalande.

På söndagskvällen kom beskedet att talmannen Andreas Norlén ger Stefan Löfven mer tid att arbeta fram ett regeringsalternativ. Enligt ett pressmeddelande kommer Norlén tidigast på onsdag den 5 december klockan 9.00 att lägga fram förslag till statsminister för riksdagen.

”Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta, och att tidpunkten för att formellt lägga fram förslaget om statsminister därmed skjuts fram”, skriver Stefan Löfven (S) i en kommentar.

En ny pressträff om läget hålls tidigast klockan 08.30 samma dag.

– Det här är för att Löfven anser att det finns en framkomlig väg att bilda någon typ av regering, säger Lena Mellin, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator.

Hon fortsätter:

– Det är inte säkert att talmannen tycker att det här är en superbra idé som Löfven presenterar, men han kan tycka att det finns en förutsättning för Stefan Löfven att bilda en regering.

Ingen högoddsare

Att Stefan Löfven skulle begära mer tid för att få ihop sitt regeringspussel var ingen högoddsare. Centerpartiet och Liberalerna har i veckan lagt fram långtgående kravlistor för att kunna tänka sig att stödja en S-regering under Stefan Löfven. De två borgerliga partierna vill få betalt i form av exempelvis sänkta skatter, liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. Det handlar om Allianspolitik som lär bli svårsmält för S.

”Får själva definiera vad som pågår”

På lördagen redogjorde Stefan Löfven för det politiska läget inför Socialdemokraternas partistyrelse.

– Det fanns ett mycket starkt stöd både för det arbete som gjorts och för det arbete som görs, sade partiets gruppledare i riksdagen Anders Ygeman efteråt.

TT: Är det korrekt att beskriva det som att förhandlingar har inletts med Centern och Liberalerna?

– Jag tror att jag undviker att etikettera det. Alla parter får själva definiera vad som pågår.

Följ ämnen i artikeln