Nederlag för nya regeringen redan innan de tillträder

Förlorar sannolikt omröstningen om budgeten

Stefan Löfven (S).

Den nya regeringen kan lida sitt första nederlag redan innan den ens är bildad.

Med stor sannolikhet vinner Moderaternas alternativ budgetkampen i riksdagen.

På måndag förmiddag ska statsminister Stefan Löfven gå till talmannen och berätta vilka partier som hans regeringsinnehav ska baseras på. På onsdag är det tänkt att omröstningen om Stefan Löfven som statsminister ska äga rum.

Men med stor sannolikhet kommer Löfven att be talman Andreas Norlén om mer tid. Överläggningarna med Centern och Liberalerna om ett budgetsamarbete är inte i hamn, långt därifrån.

Planen ser ut så här. Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering. Men med 116 mandat i riksdagen skulle de inte få igenom sin budget.

Därför har C och L föreslagit att de gör upp om budgeten med den blivande regeringen. Den motprestation de kräver av Stefan Löfven är en kraftig högergir med bland annat sänkta inkomstskatter.

Annie Lööf (C) lämnade över sin kravlista i onsdags och Jan Björklund gjorde det dagen därpå. Diskussionerna mellan de inblandade partierna har alltså inte kommit så långt än.

Den nya regeringen, och dess budgetpartners Liberalerna och Centern, kommer troligen inte vara på plats den 12 december. Då går riksdagen till den avgörande omröstningen om övergångsregeringens budgetförslag.

Övergångsregeringen riskerar att lida sitt första nederlag innan den ens bildats, om den överhuvud taget ser verklighetens ljus. Anledningen är att Moderaternas budgetalternativ har störst chanser att vinna riksdagens omröstning.

Moderaterna presenterade sitt budgetalternativ sista dagen i november. De föreslår bland annat ett nytt jobbskatteavdrag på totalt tio miljarder nästa år och tre miljarder mer än regeringen föreslår till försvaret.

Moderaternas förslag kommer sannolikt att ställas mot övergångsregeringens i den sista och avgörande omröstningen om budgetramarna dagen före Lucia.

Och då kommer, under förutsättning att förhandlingarna mellan S, MP, C och L inte är klara, troligen M-förslaget att vinna.

M, KD och SD har tillsammans 154 mandat. När KD:s och SD:s egna förslag röstats bort är det sannolikt att de lägger sin röst på Moderaternas förslag.

S, MP och V, som står bakom övergångsregeringens förslag, samlar tillsammans 144 mandat, alltså tio färre. Om Centern och Liberalerna fortfarande budgetförhandlar med S och MP lägger de sannolikt ner sina 51 röster.

Man kan med fog säga att den här hösten inte varit lik någon annan i modern politisk historia. Det återstår att se om det fortsätter in i nästa år.

När det väl finns en regering, och ett budgetsamarbete, kan den lägga ändringsbudgetar som ändrar inriktningar. Men de flesta skatter är svåra att ändra annat än per kalenderår.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.