Ex-flickvännen om Brost: Den man som betytt mest för mig

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Journalisten Katarina Hahr och Johannes Brost var ett par under 80-talet.

Trots att förhållandet inte höll förblev de goda vänner livet ut.

– Johannes är den man som betytt mest för mig men det är inte alltid man kan leva ihop med sin stora kärlek, säger hon till Aftonbladet.

1 av 4 | Foto: Alexander Donka
Katharina Hahr och Johannes Brost.

Beskedet om att skådespelaren Johannes Brost avlidit i sviterna av sin cancer kom under fredagen.

SR-journalisten Katarina Hahr och Johannes Brost var ett par i början på 80-talet och har sedan dess förblivit goda och nära vänner.

– Jag har känt Johannes sedan jag var 18–19 år. Det började med att vi blev ett par men sedan övergick förhållandet till att vi blev goda vänner. På den tiden var vi ett stort gäng som ofta var ute och festade ihop och hade roligt.

Deras gemensamma intresse var rockbandet Rolling Stones, som de såg ihop 1982 och vars frontman Mick Jagger Johannes träffat ett flertal gånger.

– De lärde känna varandra tidigt i deras karriär under en spelning i Malmö och träffades senare i livet och var då ute och festade ihop i Stockholm.

– Min och Johannes favoritlåt med Stones var ”Sympathy for the devil”. 

Berättade att han drabbats av cancer

Senast Katarina och Johannes jobbade ihop var i februari förra året då de arbetade med en pilot för en ny talkshow till P1.

– Då reagerade jag på att Johannes var så smal. Jag trodde att det berodde på att han höll på med ”Let’s Dance”. Han var ju ändå över 70 år och dansade hela dagarna.

Men i samband med skådespelaren Michael Nyqvists begravning i juli förra året berättade Johannes för Katarina att även han hade drabbats av cancer.

– Jag förstod att det var allvarligt för Johannes ville inte berätta vad cancern hette men jag hörde på hans röst att den saknade energi. Johannes var inte den som ville pratat om sjukdomar, han ville hellre veta vad jag ätit till lunch.

”Förstod att det var illa”

Sista samtalet med Johannes hade Katarina i oktober.

– Det var innan hans inplanerade operation. Han berättade då att han bara vägde 49 kilo och att läkaren bett honom åka upp till Stockholm för att vara nära sina barn. Då förstod jag hur illa det verkligen var.

Efter det samtalet hörde Katarina ingenting från Johannes.

– Han brukar alltid svara när jag ringer men eftersom jag bara kom till telefonsvararen så förstod jag att han mådde dåligt och inte ville prata.

– Jag tror att han inte ville visa sig svag inför mig.

Men när Katarina fick höra att Johannes skulle medverka på Cancergalan nu på måndag tändes ett hopp om att vännen kanske hade piggnat på sig.

Senast i går pratade hon och en väninna i över en timme om Johannes.

– Vi pratade om alla år som gått, hur jag och Johannes lärde känna varandra och om Rolling Stones-konserten 1982 som betydde så mycket då vi båda var stora fan.

”Var väldigt rotlös”

Mindre än ett dygn senare fick Katarina beskedet att Johannes gått bort.

– Det är helt obegripligt att han är borta. Jag kan inte förstå det.

För många är Johannes mest känd för rollen som den folkkäre Joker i SVT:s ”Rederiet”. Men trots att han gjort flera skojfriska roller, så fanns det även en djupare och mångfacetterad skådespelare inom Johannes förklarar Katarina.

– Han var en sådan troligt duktig skådespelare. Jag har fått försvara Johannes flera gånger då många trodde att han bara var ytlig och en spelevink men när han fick Guldbaggen för Avalon så fick han revansch och visade att han har ett brett register och kunde göra djupa och seriösa roller.

Och trots sin skojfriskhet fanns det också en mörkare sida inom honom.

– Johannes var väldigt rotlös och saknade en bra manlig förebild då han växte upp ensam med sin mamma. Men både jag och Johannes är sådana personer som kommer igen. Alla tänkte att Johannes Brost bara gör skit och är med i Rederiet, men så kommer han igen på senare år och bara slår till.

Går inte alltid att leva ihop

Trots att paret bröt upp så kommer Johannes alltid att ha en mycket speciell plats i Katarinas hjärta.

– Han är den man som betytt mest för mig. Vi hade väldigt roligt ihop med det är inte alltid det går att leva ihop med sin stora kärlek.

Vad kommer du att sakna mest?

– Samtalen. Att jag inte kan ringa honom mer. Varje gång jag ringde började jag skratta direkt och kände att livet ändå var ganska kul trots allt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM