Ulf Malmros om Brosts upprättelse: ”Var helt fantastisk”

avChristoffer Nilsson, Ebba Thornéus

Johannes Brost blev så starkt förknippad med Joker i ”Rederiet” att karriären blev lidande.

Upprättelsen kom under 2010-talet med flera Ulf Malmros-filmer – och en Guldbagge i filmen ”Avalon”.

– Han motbevisade allas fördomar och var helt fantastisk, säger Malmros till Aftonbladet.

1 av 20 | Foto: TT
Johannes Brost deltog i ”Stjärnorna på slottet” 2016.

När SVT:s dramaserie ”Rederiet” hade premiär 1992 fanns en rutinerad skådespelare bakom bardisken.

Johannes Brost, vars karriär startade på 1970-talet, spelade bartendern Joker i tio år och blev folkkär under resan med fartyget M/S Freja.

Efter tio år lades serien ned.

Och Johannes Brosts karriär gick i stå under flera år.

– Producenter och regissörer tycker, med viss rätt kanske, att man förknippas så oerhört med den här figuren. Det var Uffe Malmros som drog ut korken på ketchupflaskan, då jag fick göra film med honom, har Brost sagt till Aftonbladet.

”Han var helt fantastisk”

När Ulf Malmros började tillsätta roller inför filmen ”Bröllopsfotografen” (2009) var det skådespelaren Kjell Bergqvist som tipsade om Johannes Brosts kvaliteter som dramaskådespelare, minns regissören.

– Jag kommer ihåg när hans namn kom upp – alla sa: ”Det går ju inte, han har varit med i ’Rederiet’ och är ingen riktig skådis. Det visade sig ju vara tvärtom. Han motbevisade allas fördomar och var helt fantastisk, säger Ulf Malmros.

Han beskriver en noggrann skådespelare som spred positiv energi omkring sig.

– Han var otroligt noggrann. Bilden av att han skulle vara en slarver var helt fel. För honom var det så viktigt att det skulle vara bra och han gav sig aldrig, säger Malmros.

Karriären kröntes med Guldbagge

Efter att åter ha släppts in i ”finrummet” började erbjudandena att strömma in. Den absoluta upprättelsen kom några år senare – när han i Guldbaggegalan 2013 tilldelades pris för bästa manliga huvudrollsinnehavare för filmen ”Avalon”.

– Det är väldigt roligt att vändningen kom med ”Bröllopsfotografen”. Sedan kom ju Avalon som han fick en Guldbagge för och var helt fantastisk i, säger Ulf Malmros som även arbetade med Brost i ”Min så kallade pappa” (2014).

Under fredagen kom beskedet att Johannes Brost dog efter en tids sjukdom vid en ålder av 71 år.

– Jag tänker på hans stora familj och på hans barn. Minnena med honom är för evigt, säger regissören Axel Petersén till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM