Usla arbetsvillkor stoppar flygresan

De svenska piloterna på det irländska flygbolaget Ryanair har varslat om strejk. Om en vecka, nästa fredag, lägger de ner arbetet under 24 timmar. Och orsaken är den mest grundläggande av alla. Företaget vägrar att träffa facket för att teckna ett kollektivavtal.

Just motståndet mot fackliga organisationer är i själva verket en del av företagskulturen hos Ryanair. Pilotfacket konstaterar att det inte finns några tecken på att lågprisbolaget skulle förändra den hållningen.

Fler missnöjda

De svenska Ryanair-anställda är inte de enda som är missnöjda med arbetsvillkoren. Bolaget har drabbats av strejker i bland annat Belgien, Italien, Portugal och Spanien. Nu planeras aktioner av anställda på Irland, i Nederländerna och Tyskland.

Samtidigt skakas också SAS av problem den här sommaren. Mellan april och juni ställdes 700 flygningar in, och problemen fortsätter. Och när flygplanen inte går blir resultatet att resenärer står där strandsatta med sina biljetter utan att kunna komma till sitt resmål.

Också SAS problem har med Irland att göra. Sedan förra året har bolaget lagt en del av sin verksamhet där, och anledningen är förstås kostnader. Det blir helt enkelt mycket billigare att ha anställda på irländska villkor.

Hård konkurrens

SAS-ledningens argument är enkelt. Billigare personal är en förutsättning för att klara konkurrensen från lågprisbolagen. I längden kan det förstås påverka arbetsvillkoren för anställda också i Sverige.

Kanske blev det till sist lite för billigt. SAS har i alla fall haft svårt att behålla personalen på Irland. Det är en orsak till de många inställda flygen.

För den som inbillat sig att lönedumpning och låglönekonkurrens bara kan påverka byggnadsarbetare och anställda inom industrin borde konflikterna i flygbranschen vara en ögonöppnare.

Och ett väldigt starkt argument för internationellt samarbete i kampen för rättvisa arbetsvillkor och rimliga löner.

Följ ämnen i artikeln