Unga har gallerian som sin fritidsgård

Solna kan vara något på spåren

Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna kommun.

SOLNA Det är en fin och solig dag i Solna. AIK spelar. Folk samlas i massor i lyxgallerian. Alla bär svartgula halsdukar.

Men jag är inte här för att kolla på fotboll. Jag vill förstå varför ungdomar älskar att vara just i Westfield Mall of Scandinavia, som shoppinggallerian heter i Solna.

Visst, det är en häftig plats. Mycket händer och det finns saker att handla. Men vad kan en ung person utan så värst mycket pengar göra här?

Snapchat och umgänge

Inne träffar jag en grupp killar utanför en av klädbutikerna. Några i gruppen är oroade för att jag kan vara en polis. En skämtar om att jag säkert har på mig en gömd kamera. De är alla ungefär arton och nitton år gamla.

De hänger på gallerian några gånger i månaden. Antingen är man där för att träffa nya jämnåriga. Särskilt för att få tjejers kontakt på chattappen Snapchat. Eller så är man där för att spendera pengar. Det finns inga fritidsgårdar för unga i deras ålder, så gallerian får duga.

Men när jag väl ställer frågor om de har bevittnat kriminella aktiviteter inne i gallerian stelnar några av dem till. En vill inte längre svara på frågor och en annan håller sig i bakgrunden. Bara en av dem säger att han har hört om olika händelser men själv aldrig bevittnat något.

Gangsterparadis

Något står inte rätt till. Det är känt sedan länge att gängkriminella flockas runt dessa typer av gallerior. Men det är en kuslig känsla när ungdomar inte känner sig manade att ens prata om saken. Man skulle kunna tro att dessa gäng är någon slags auktoritär statsmakt som tystar sin opposition.

Vissa ungdomar vågar dock berätta. Några har sett mindre rån, drogförsäljning och äldre kriminella som ger unga killar pengar att handla för.

Optimistiska Solna

Dagen efter träffar jag kommunstyrelsens ordförande i Solna, Sara Kukka-Salam, socialdemokrat. Det regnar och vi möts i kommunens stadshus. Byggnaden är lika grå som vädret.

Oppositionen har varit väldigt kritiska mot det nya styret. Solna har varit ett moderatfäste i 24 år. Efter valet skedde ett maktskifte.

Styret anklagas för skatteslöseri och ”drakoniska skattehöjningar”. Men Kukka-Salam slår ifrån sig kritiken. För henne var frågan om trygghet högst prioriterad inför valet 2022. När hon tog över klarade en av fyra inte skolan. Sedan dess har kommunen ökat anslagen till skolan, kulturskola, föreningsliv, socialtjänst, sommarjobb för unga och sommarkollo.

– Vi alla är solnabor, ingen kan tillåtas hamna efter, säger Sara Kukka-Salam.

Mycket av det är kanske inte någon kärnverksamhet. Men hellre att ungdomar går på kollo än att de bara kan hänga på en galleria.

Sverige har en del att lära av Solna. Ungdomar ska inte behöva hänga på överprisade köpcentrum för att ha en meningsfull vardag.

”Drakoniska skattehöjningar” låter inte så värst illa om det får fler ungdomar att stanna i skolan.