Åkessons parti tror på mirakel i klimatkrisen

Bara Putin tjänar på ett fossilberoende Europa

Uppdaterad 2024-02-29 | Publicerad 2024-02-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Franska bönder blockerade i protest entrén till Europaparlamentet i Strasbourg när politikerna samlades för sammanträde i förra veckan.

STRASBOURG I Europaparlamentet i Strasbourg hörs ett våldsamt tutande utifrån. Vid entrén står traktorer uppradade. De arga bönderna har blivit en rörelse och en maktfaktor inför EU-valet som medlemsländerna röstar i mellan den 6–9 juni i år.

Kranz Germain, protesterande bonde.

– Jag är här för att jag är trött på politiker som säger en sak och sedan röstar tvärtom, säger Kranz Germain, en jordbrukare från södra Frankrike som åkt hit för att protestera mot EU:s jordbrukspolitik.

Bondeupproren har spritt sig genom Europa. Från Tyskland, Belgien och Polen och till Frankrike där vägarna till Paris har blockerats.

Bönderna protesterar mot att allt blivit dyrare, att priserna på deras produkter dumpas genom importer från Ukraina och Sydamerika. De är kritiska mot att EU:s klimatlagar kring bekämpningsmedel har blivit hårdare och mot all administration som krävs av en jordbrukare idag.

Frankrikes President Emmanuel Macrons regering har tvingats gå bönderna till mötes till viss del, bland annat med lägre dieselpriser och lättade kemikalieregler.

Det rimmar illa med de högt uppsatta klimatmål som det förhandlas kring i EU-parlamentet. I förra veckan presenterade Europeiska kommissionen en rekommendation om ett gemensamt klimatmål till år 2040. Det innebär 90 procents minskning av nettoutsläppen till år 2040. Fossila bränslen ska fasas ut och skog och ny teknik ska utvecklas för att fånga in koldioxid.

Reaktionerna på 2040-målen har varierat bland partierna. Eller: de rödgröna med Liberalerna är för och vill att ambitionerna ska höjas. Svensk höger har intagit en passiv ställning.

Charlie Weimrs till höger om Jimmie Åkesson.

– Det är för tidigt att sätta nya mål. Vi har precis antagit miljölagar fram till 2030 och vi borde utvärdera dem först, säger Sverigedemokraternas Charlie Weimers när jag träffar honom med en grupp svenska journalister.

Weimers är förstanamnet på SD:s vallista till EU-parlamentet i vår. Han talar om att politiken måste kroka arm med jordbrukare och vanligt folk för att människor ska vilja ställa om.

Hur Sverige eller EU ska klara att vara klimatneutrala till senast 2050, som EU redan beslutat om, är Weimers inte lika tydlig med. Kärnkraft, handel med utsläppsrätter och tekniker för kolinlagring som inte ens finns än, är mirakelkuren som ska lösa problemen.

Liksom många inom den partigrupp, ECR, som Sverigedemokraterna sitter med i EU-parlamentet skrämmer Charlie Weimers med att en snabb klimatomställning kan leda till att industrier lämnar Europa. Det är ett kraftfullt argument som riskerar att bli självuppfyllande. För om inte EU:s medlemsländer ställer om kommer givetvis den nya gröna industrin att placera sina fabriker och tjänster någon annanstans.

Helén Fritzon.

Helén Fritzon är Socialdemokraternas förstanamn i valet. Hennes parti vill gå längre och se uppemot 95 procentig minskning av koldioxidutsläpp till 2040. Det är läge för den svenska högerregeringen att bekänna färg, menar hon.

– Vi måste gå fortare fram om vi ska klara Parisavtalet, säger hon i en paus från en debatt i plenisalen.

– I synnerhet när vi nu har en högerkonservativ regering i Sverige som styrs av Sverigedemokraterna. För första gången på två decennier ökar utsläppen i Sverige. Och vi har en klimatminister som är helt osynlig och inte vill ha klimatdebatten.

Fritzon menar att klimatfrågan också handlar om Europas säkerhet. Därför framhåller hon att omställningsarbetet inte får sinkas av högerpopulister som påstår sig stå på vanligt folks sida under nästa mandatperiod.

– Vi vill både bli fossilfria och få slut på kriget, då är det väldigt viktig att få stopp för den ryska gasen. Vi tycker att oljan ska ursprungsmärkas så att man vet att inte pengarna går till Putins krigskassa.

S och SD har utsett varandra till huvudmotståndare i EU-valet. Skillnaderna mellan partierna kunde inte vara tydligare än i klimatfrågan. För väljarna blir det ett val som på ett avgörande sätt kommer påverka Europas framtid.

Är klimatet en viktig fråga för dig i EU-valet? Chatta om det och texten med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in dina synpunkter och frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    12 feb09.32

    Tack för idag, vi får utveckla klimatfrågan i fler chattar framöver. Frågan kommer ju dessvärre inte springa iväg från oss... Allt gott.

    /Jonna

  • 12 feb09.31

    det är viktigt minska utsläppen framförallt koldioxid, jag själv bor i en stad som mycket föroreningar liksom länet .

    är ju inte bara utsläppen utan följderna av utsläpp ökar ju risken också att många riskerar bli sjuka och mycket av utsläppen kan leda till att barn födds med allvarliga sjukdomar.

    sosse75

    Visst är det så. Omkring 7000 personer i Sverige beräknas dö i förtid på grund av luftföroreningar. Men det påverkar ju livskvaliteten för alla, därför är det helt obegripligt att inte alla också inser planetens nödläge.

    Jonna Sima
  • 12 feb09.25

    Fakta är att EU:s medlemsländer står för ca 6% av alla utsläpp i världen och Sverige för ca 2 promille. Fast medlemsländerna tar ner utsläppen till noll finns ännu globalt 94% kvar. Kina med ca 30% av alla utsläpp bygger idag flera kolkraftverk i månaden och det är bl.a. där man borde försöka påverka för att få ner utsläppen. Samma gäller USA som står för ca 15 % av utsläppen globalt sett. Tar man med Indien står de tre för mer än 50% av utsläppen,där skall insatser med Greta göras! Att tro att miljön räddas med att Sverige med sina 2 promille tar bort utsläppen med 100% är naivt!

    stig

    Med samma argument kan du bete dig som en gris, kanske till och med bli gängkriminell? Du är ju ändå bara en av 10,5 miljoner svenskar? Alltså bara någon promille av befolkningen!

    Jonna Sima
  • 12 feb09.21

    Vi måste våga höja utsläppen lite om det kan minska mycket någonstans, tex genom att öka svensk matproduktion genom. att sänka produktinspriserna i sverige// mvh Henrik

    Henrik

    Fast då hade ju utsläppen kunnat minska i någon annan ände. Som att inte dra ned reduktionsplikten i bensin och diesel till EU:s lägsta nivå. Bara det beslutet av regeringen kommer leda till att Sveriges koldioxidutsläpp ökar med 4 miljoner ton 2024 jämfört med 2023!

    Jonna Sima
  • 12 feb09.18

    Det finns ingen förändring i opinionen så länge fossilkramarna sitter inlåsta i sina isolerade chattar och läser och delar samma webbsidor.

    Follow their läsvanor

    Polariseringen är verkligen ett problem, även i klimatfrågan. Är därför bekymrad över de stora neddragningarna nu på public service-bolagen. På SR har de bland annat kapat tjänsten för klimatkorrespondenten. Det var den person som hade spetskompetens i klimatfrågan och hjälpte övriga redaktionen att navigera i en fråga som präglas av mycket krånglig vetenskap som måste göras begriplig för att vi vanliga ska förstå läget.

    Jonna Sima