Andersson och Helldén bör åka till Amsterdam

Putinkramaren Geert Wilders ser allt mer misslyckad ut

Geert Wilders, partiledare för högerextrema PVV, vill bilda regering med Dilan Yesilgoz-Zegerius, ledare för högerliberala VVD. I bakgrunden bidar Frans Timmermans, ledare för alliansen mellan Socialdemokraterna och Grön vänster, sin tid.

AMSTERDAM Regnet duggar och den söta doften av cannabis ligger tung i luften. ”Coffe shops”, de kaféer där det lagligt säljs marijuana till kaffet, har blivit en av Amsterdams största turistattraktioner. Men den senaste veckans stora nyhet i Nederländerna har varit att deras motsvarighet till Rawa Majid, eller ”Kurdiska räven”, till sist har dömts till livstids fängelse.

Kriget om knarket verkar inte vara mindre här än i Sverige, trots en viss legalisering av marijuana.

Jag har stämt träff med politikern Noortje Thijssen, 40, som också är chef för den rödgröna Tankesmedjan Wetenschappelijk Bureau GroenLinks med säte i Utrecht. Hon ska berätta om hur Socialdemokraterna och det gröna vänsterpartiet har bildat alliansen PvdA/GL och hur deras nya politik för en rättvis grön omställning ser ut.

Men även hon har drabbats av kriget om drogerna. I förra veckan vaknade hon mitt i natten av en bomb.

– Jag trodde det var krig, berättar hon.

Noortje Thijssen, politiker och chef på den rödgröna tankesmedjan Wetenschappelijk Bureau GroenLinks i Utrecht.

Istället var det en bomb som riktats mot en gängkriminell som bor i ett av grannhusen. En balkong rasade ned vid en lekplats där Noortje Thijssens 2,5-åring brukar leka. Hon vill inte tänka på hur det kunde ha gått om det hade hänt på dagtid.

Gängkriminaliteten har trots allt inte varit den stora frågan i Nederländerna. Mer än tre månader har gått sedan valet förra året då Geert Wilders högerextrema Frihetsparti, PVV, blev störst. Än har han inte lyckats bilda någon regering.

En anledning till att PVV gick starkt framåt var att det liberala partiet VVD för första gången sa sig vara villigt att samarbeta med Wilders inför valet. Högerväljare var övertygade om att de skulle kunna bilda en regering utifrån det, tror Noortje Thijssen .

Trots att högerpartierna fick flest röster ser Socialdemokraterna och Grön Vänster, som för första gången gick till val tillsammans, nu en möjlig chans att få bilda regering.

Den tidigare vice ordföranden i EU-kommissionen, Frans Timmermans, är ledare för alliansen. Han har sagt att bollen ligger hos Wilders, men dagarna som går utan någon regering är till de rödgrönas fördel.

Geert Wilders valseger i höstas gav stora delar av EU skrämselhicka. Var detta ett tecken på att högerextrema partier kommer att växa i EU-valet i juni?

Wilders politiska bottenplatta består av rasism och missnöje mot staten, islam och EU. Han vill att Nederländerna lämnar unionen och gör en ”Nexit”.

Noortje Thijssen sitter i parlamentets första kammare för Grön Vänster, Groen Links, men hon är även medlem i Socialdemokraterna. Det är inget konstigt längre. Tanken på att skapa ett större rödgrönt alternativ formades inför förra valet. De gröna villa ha hjälp med att ta fram en grön politik som var socialt rättvis, och de röda ville uppdatera sin fördelningspolitik med klimatfokus.

Samarbetet har gått överraskande smärtfritt, menar Noortje Thijssen.

– Båda partier har fått lyfta fram sin grundideologi, vi har blivit ännu mer röda och ännu mer gröna. För Socialdemokraterna handlar det om att ta avstånd från de nyliberala idéerna som tredje vägens-politik medförde.

Noortje Thijssen blev chockad när holländska Liberalerna öppnade för att samarbeta med högerextrema Geert Wilders.

Noortje Thijssen ger exempel på politikens innehåll. De vill se statliga investeringar i energieffektiviseringar. Många flerfamiljshus har bara englasfönster i Nederländerna. De vill också göra det billigare att åka tåg och införa en riksbiljett likt den som finns i Tyskland, där man kan åka varsomhelst för 49 euro i månaden.

Trots klimatkris, kriminella gäng och ökande klyftor i inflationens spår är det kriget i Ukraina som kommer att överskugga det mesta i EU-valet tror hon.

– Frans Timmermans har frågat Geert Wilders om han är beredd att fortsätta stötta Ukraina. I debatter har han sagt ja, eftersom han inte får stöd av Liberalerna annars. Men i en omröstning nyligen röstade Wilders parti nej till stöd till Ukraina. Wilders är ett fan av Putin så det var ingen överraskning.