Alliansen gör det lättare att ge anställda sparken

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2018-09-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett regeringsskifte på söndag kommer att påverka vardagen för vanliga löntagare på en massa olika sätt. Att anställningsskyddet försämras är bara ett, men ett av de viktigaste.

Utgångspunkten i Sverige är att jobb ska vara fasta. Den som är anställd ska inte vara rädd för att få sparken av vilken anledning som helst. Det är därför Lagens om anställningsskydd med grundregeln om sist in, först ut finns.

Det är också därför en anställd som tvingats sluta har en tids företrädesrätt om arbetsgivaren behöver nyanställa.

Det hindrar inte företag som måste minska arbetsstyrkan eller spara pengar, men det begränsar godtycket i relationen mellan anställda och arbetsgivare.

Sist in, först ut

Regeln om sist in, först ut har stuckit i ögonen på arbetsgivarorganisationerna och de borgerliga partierna länge. Den innebär ju en gräns för arbetsgivarens möjligheter att bestämma. Ändå lämnades turordningsreglerna orörda av alliansen under Fredrik Reinfeldt, eftersom det faktiskt fungerar.

Dagens borgerliga ledare tar inte den sortens hänsyn. Nu ska anställningsskyddet rivas upp. Allianspartierna talar helst om att låta kompetensen spela större roll, men om det chefen får bestämma vem som är mest ”kompetent” blir det också chefen som avgör vem som ska få sparken. Centerpartiet vill gå längst. Får Annie Lööf styra förlorar alla som arbetar på företag med mindre än 50 anställda sin anställningstrygghet.

M har inte bestämt hur

Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har något mindre dramatiska förslag. Moderaterna har inte riktigt bestämt sig för hur löntagarnas rättigheter ska begränsas, bara att det ska göras.

Långt ifrån alla jobb är ju fasta. Sedan tio år behöver arbetsgivaren inte ens förklara varför en anställning ska vara tidsbegränsad.

Då gäller i praktiken ingen anställningstrygghet alls. Socialdemokraterna har lovat att nu göra något åt den allra mest osäkra anställningsformen, allmän visstid.

Alla påverkas

De borgerliga partierna vill tvärtom öka utrymmet för otrygga anställningar.
Att förlora jobbet är något av det mest dramatiska som kan drabba en människa. Men ett uppluckrat anställningsskydd skulle inte bara påverka den som bli arbetslös.

Om chefen på jobbet får möjlighet att välja vem som ska få sparken kommer det att förändra arbetsplatsen precis varje dag.

Vem ska våga engagera sig fackligt? Vem ska ta ansvar för familjen eller prata om problem med arbetsmiljön?

Och vem ska kliva fram och vittna om sexuella trakasserier i morgondagens Metoo-kampanjer?