EU gör Foodora-pizzan snäppet mindre vidrig

Malin Björk (V): En game changer

Europaparlamentariker Malin Björk tror att EU:s nya direktiv kommer ge gigjobbarna bättre villkor.

Matbuden susar fram genom städerna med tunga ryggsäckar, vikariepoolerna växer, taxitjänster som Uber och Bolt blir alltmer etablerade.

Nu har EU för första gången antagit ett lagpaket för att ge gigarbetarna bättre villkor. Företagen ska inte längre kunna låtsas att de som jobbar åt dem är egenföretagare.

Eftersom gigjobbarna inte räknats som anställda har de varken haft rätt till semesterersättning, föräldraledighet, sjukdagar eller ordentlig pension.

Räknas som anställda

Nu kan det bli ändring på det. Europaparlamentariker Malin Björk (V) är positiv till det nya direktivet och att gigarbetare nu räknas som anställda om inte företaget kan bevisa motsatsen.

– Det här är en ”game changer”, säger Malin Björk över telefon.

Gigjobbarna är oftast helt beroende av plattformarna de jobbar genom. De måste vara redo att ta uppdrag när som helst. De övervakas av apparna, konkurrerar med sina kollegor och riskerar att bli avstängda om de är för långsamma. Ofta tvingas de betala för nödvändig utrustning själva, som mobiltelefon, bil eller cykel.

Svenska modellen

Björk är en av få svenska ledamöter som argumenterat för det nya direktivet. Vänstern, Miljöpartiet och Liberalerna röstade ja i slutomröstningen i veckan. C, M, SD och KD röstade nej och Socialdemokraterna la ner sina röster.

Både S och den svenska fackliga rörelsen har varit rädda att direktivet ska äventyra den svenska modellen. De vill undvika lagstiftning som begränsar facken och arbetsgivarnas möjligheter att förhandla fritt. Men Malin Björk ser framför allt fördelarna.

– Som det är nu så kan man inte förhandla alls. Men räknas de som anställda istället så kommer man kunna det. Ramen finns nu i EU-direktivet, men resten av slaget kommer stå på nationell nivå, säger Björk.

Riskerar att spridas

Hon är orolig för att gigekonomin kommer nästla sig in i fler sektorer, och nämner byggbranschen som exempel. Där har man redan svårt att säkerställa arbetarnas trygghet och rättigheter på grund av mängden underleverantörer.

Men förhoppningsvis förhindrar det nya EU-direktivet den orättvisa behandlingen av arbetare. Nu hoppas Malin Björk på att Sverige tolkar lagen på ett bra sätt.

Kan man beställa hem pizza med gott samvete nu?

– Om vi vinner striden om hur det ska implementeras i Sverige, så ska man kunna göra det. Vi är inte riktigt där ännu. Men snart så. Det är målet, säger Malin Björk.

Följ ämnen i artikeln