Smarta klockor

Största nyheterna från Apple i höst

Av: 

Peter Pettersson

Det väntas komma flera nyheter kring nya  Apple Watch.
Det väntas komma flera nyheter kring nya Apple Watch.

TESTER

Smarta klockor och nya paddor i fokus på Apples höstevent.

Påminnelse att tvätta händerna och mätning av syresättning är några av de väntade nyheterna.

Höstens nya Iphones lär dock dröja ytterligare några veckor.

I kväll klockan 19 svensk tid håller Apples sitt höstevent. Eller snarare första höstevent. Exakt vad man tänker visa upp är fortfarande oklart. Mycket tyder på att höstens uppsättning av nya Iphones med stöd för 5G dröjer ytterligare några veckor. Fast med Apple vet man aldrig.

Rubriken på inbjudan är ”Time Flies”, vilket nog ska tolkas som att en ny Apple Watch kommer att stå i centrum.

Smarta klockor blir allt populärare och störst bland tillverkarna är Apple som står för lite över hälften av alla sålda smarta klockor.

I fjol sålde Apple fler Apple Watch än hela den schweiziska klockindustrins samlade försäljning av klockor.

Många nya funktioner

Det är sex år sedan Apple lanserade sin första Apple Watch. Till Sverige kom den först i augusti 2015. Och ökar stadigt i popularitet. I Sverige närmast fördubblas försäljningen för varje år som går.

I kväll väntas Apple visa upp Apple Watch Series 6. Med många nya funktioner.

I dessa coronatider väntas den nya Apple Watch få stöd för handtvätt. Klockan registrerar med rörelsesensorer när man tvättar händerna och håller redan på att man tvättar sig i 20 sekunder och påminner om man inte tvättat händerna  på ett tag.

Nya operativsystemet WatchOS 7, som kommer samtidigt med den nya klockan, har inte längre stöd för det Apple kallar Force Touch. Det öppnar för en smalare klocka eller kanske ännu bättre ett större batteri. 

Batteritiden är fortfarande ett problem för Apples smarta klockor. De klarar en hel dags användning även med några timmars aktiv träning med klockans sensorer igång. Men knappast mer.

EKG-mätare

Med WatchOS 7 kommer stöd för sömnövervakning. Något som många konkurrenter redan har. Men exakt hur Apples klockor ska klara det utan att få betydligt kraftfullare batterier blir en utmaning. Mycket talar för att den funktionen i första hand är tänkt för den nya klockan som väntas få större batteri.

Apple har legat i täten med godkända EKG-mätare i klockan. En funktion som räddat liv både i akuta situationer liksom kunnat hjälpa bärarens läkare att avslöja hjärtsjukdomar. Den funktionen väntas bli än mer avancerad i den nya klockan. De nya klockan väntas också få stöd för mätning av syremättnaden i blodet. Sjunker syremättnaden till farliga nivåer ska klockan larma.

Apple Watch har en falldetektor som direkt registrerar om bäraren faller okontrollerat. Om bäraren inte rör sig efter fallet larmar klockan 112. Många använder sin Apple Watch när de tränar. Den nya klockan får stöd för ytterligare typer av träning; dans, funktionell styrketräning, Coreträning och nedvarvning efter träning.

Ryktas om nya hörlurar

När Apple presenterade sin senaste kvartalsrapport i slutet på juli flaggade man för att årets Iphones skulle bli några veckor försenade. Det, tillsammans med annan läckt information, tyder på att man inte kommer att visa upp nya Iphones i kväll.

Men däremot en, eller möjligen flera nya Ipads.

Det har också ryktats om nya hörlurar från Apple. Både AirPods 3 och Airpods Studio. Men med tanke på att Airpods Pro kom så sent som i våras, lär nya hörlurar dröja ytterligare en tid.

Apple har också flaggat för nya Macbooks med Apples egen Silicon Arm-baserade processor efter att bolaget sedan 2006 använt processorer från Intel. De ska komma under hösten. Kanske redan i dag.

I kväll: Peter Pettersson sätter Betyg: 1 av 5 plus på alla Apple-nyheter!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så bra är Apples nya modeller

ÄMNEN I ARTIKELN

Smarta klockor

Apple Watch

Apple

Iphone

Konsumentelektronik

Peter Pettersson